U Mošnova vzniká nová železniční trať – první spojení na letiště

Ostrava – Po půlstoletí začala stavba docela nové železniční trati. Nebude dlouhá, pouze tříkilometrová, vlaky po ní dojedou ze Sedlnic na stávající kopřivnické lokálce na mošnovské letiště Leoše Janáčka. To se stane prvním českým letištěm, kam bude možné dojet vlakem.

Ačkoli má stavba trati na mošnovské letiště své kritiky, kteří například poukazují na slabý letecký provoz, vedení kraje ji dnes slavnostním poklepáním zahájilo. Nejde o státní projekt, Správa železniční dopravní cesty pouze rekonstruuje úsek stávající trati ze Studénky do Sedlnic. Úplně novou trať na letiště postaví kraj, společnosti Eurovia CS za ni zaplatí přes 580 milionů korun, z nichž by 85 procent měl dostat zpět od Evropské unie.

Že by trať zela prázdnotou vzhledem k tomu, že letecký provoz na letišti Leoše Janáčka není příliš silný, kraj odmítá. Naopak očekává, že napojení na železnici posílí konkurenceschopnost aeroportu. „Trať bude bezesporu využita, jinak by to byla investice, kterou by bylo naprosto zbytečné realizovat,“ řekl hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Očekává, že kromě cestujících budou trať využívat také firmy z mošnovské průmyslové zóny. V ní se navíc kraj stále snaží udat prázdných 80 hektarů.

Železnice na mošnovské letiště povede koncem příštího roku. Již teď je jisté, že bude mít na kontě hned několik zajímavostí. Bude to první železniční napojení na některé z českých letišť, předstihne i pražské letiště Václava Havla, o jehož železniční obsluze se hovoří již desítky let. Současně to bude první zcela nová trať – nikoli přeložka – postavená od 50. let, kdy vznikla zcela nová trať ze Žďáru nad Sázavou do Tišnova přes Křižanov. Výjimečnost jí dodává také krajské vlastnictví, půjde o jednu z mála tratí, které nepatří SŽDC.

Státní správa železnic zahájila rekonstrukci své části spojky ze Studénky do Mošnova již loni v prosinci. Do konce letošního roku vyměňuje koleje i zabezpečovací zařízení a také staví trakční vedení. Cestujících se kromě zvýšení rychlosti a zvýšení kapacity trati přímo dotkne také otevření nové zastávky u Sedlnic, která má být blíže zástavbě než stávající nádraží.