Poblíž posedů se nelegálně loví na kusy masa. Do léčky může padnout chráněný vlk i medvěd

Nelegální návnady (zdroj: ČT24)

Na nelegální pokusy o odlov zvěře podle zjištění České televize stále častěji narážejí ochránci přírody. Střelci vábí zvěř na kusy uhynulých zvířat, přestože jde o nezákonný postup, který je postihován vysokými pokutami.

Poblíž posedů se tak objevují části dobytka, někdy ochránci přírody narazí i na mrtvého psa. „Od začátku roku našli ochranáři po celém Česku takových míst šest. Poslední pak o uplynulém víkendu v Beskydech,“ uvedla redaktorka ČT Monika Fleischmannová.

Jednu z takzvaných masitých újedí natočil ochranář Jiří Beneš v Hukvaldech. Podle něj si tak myslivec na posedu velmi zjednodušuje úlohu a může si vybírat kus, který odstřelí. Druhou možností podle Beneše je, že v místě působí pytlák.

Hrozí až milionová pokuta

Pokud by se jednalo o myslivce, mohla by za to jeho spolku v případě prokázání činu hrozit až milionová pokuta.

„To není na našem katastru, myslíme, že to je u sousedů, ale nevím kde,“ sdělil k objevu újedi za Myslivecké sdružení Hukvaldy Stanislav Kološ.

Nejčastěji se na kusy masa lákají lišky, které se loví jako škodná. „V lokalitách s výskytem velkých šelem ale může na takové místo přijít i vlk nebo medvěd. Pak už je na svědomí každého myslivce, jestli šelmu zastřelí, nebo ne,“ dodal Jiří Beneš.

Nedávným nálezem nelegální návnady v Hukvaldech se již zabývá státní veterinární správa. Podobný podnět zaslalo v lednu olomoucké Hnutí Duha i kvůli opakovaně se vyskytujícím masitým nástrahám pod mysliveckými posedy na druhém konci republiky – v Krušných horách.

Domníváme se, že masité újedi jsou nejen v rozporu s českými zákony, ale především odporují elementárním pravidlům etiky lovu.
Jiří Beneš
koordinátor dobrovolníků vlčích hlídek z Hnutí Duha Olomouc

Na pokládání takzvaných újedí v českých lesích upozorňují ochránci přírody opakovaně. Například v roce 2010 na Vsetínsku někdo líčil past na rysa, medvěda či vlka. Hnutí Duha tehdy do valašských domácností rozeslalo 1500 informačních letáků s příslibem padesátitisícové odměny za dopadení možného pytláka.

Laura zahynula kvůli pytlákovi

Loni pravděpodobně pytlák zastřelil rysici Lauru, kterou zoologové nalezli poblíž Ostravice pod Lysou horou. Pro beskydskou populaci rysa ostrovida byla její smrt citelnou ztrátou i proto, že šlo v krátkém období už o druhou rysici, která vodila nebo mohla porodit mláďata. Zůstala po ní dvě koťata - dosud není jasné, zda přežila zimu.

Tělo jiné březí rysice, kterou zoologové znali pod jménem Lenka, bylo v dubnu loňského roku nalezeno v kolejišti železniční trati v Mořkově. „Přestože přímou příčinou smrti nebylo střelné zranění, v podkožním tuku byly nalezeny drobné úlomky olova svědčící o střelbě v minulosti,“ uvedli ochránci přírody.

Mrtvá rysice Laura
Zdroj: Dana Bartošová
Laura, která v době nálezu vážila sotva deset kilogramů, musela po zranění od střelné zbraně velmi trpět, nebyla schopna ulovit kořist ani se postarat o svá mláďata. Její smrt je pro beskydskou populaci velkou ztrátou i proto, že Lauřina mláďata byla po dlouhé době první koťata, která jsme v okolí Lysé hory zaznamenali.
Miroslav Kutal
koordinátor monitoringu velkých šelem, Hnutí Duha Olomouc

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny hrozí fyzické osobě za usmrcení zvláště chráněného živočicha pokuta až 100 tisíc korun. Mohlo by se ale jednat také o trestný čin podle trestního zákoníku, kde může být trest až tři roky odnětí svobody.