Zákaz odbočení znesvářil dvě sousední obce

Vysoká/Opatovice - Lidé z Vysoké byli zvyklí zkracovat si cestu na silnici I/36 z Hradce Králové do Pardubic přes Opatovice. Obci se ale nelíbila zvýšená doprava, a tak situaci vyřešila po svém - na křižovatku umístila zákazovou dopravní značku. Kvůli ní se ale mezi oběma obcemi rozhořel spor.

Umístění značky na křižovatku mezi obcemi si vyžádal úřad v Opatovicích. V obci totiž vzrostla doprava ze 7 na 15 tisíc aut denně. Dopravní značka zablokovala nejjednodušší cestu směrem na Pardubice a pro obyvatele Vysoké i do Opatovic. „Směrem od nás doleva odbočit nemůžeme, kdo ale jede od Hradce, tak možnost pokračovat do Opatovic po staré cestě má,“ řekl Jiří Horák (nestr.), starosta Vysoké nad Labem. „Jsme si naprosto vědomi, že jsme naštvali řidiče, ale rozhodně nechceme, aby naše obec byla používána jako tranzitní,“ uvedl Pavel Kohout (ODS), starosta Opatovic nad Labem.

Proti zákazu odbočení bojují i řidiči. Dopravní značka už se z křižovatky několikrát ztratila. Křižovatku hlídají strážníci a namátkově i dopravní policie. „V případě, že policejní hlídka zaregistruje v těchto místech jakýkoliv přestupek, bude vyřešen s řidičem buď blokovou pokutou, nebo oznámením,“ uvedla Eva Maturová, mluvčí pardubické policie. Starostové obou obcí se chtějí dohodnout. Zvažují, že svým obyvatelům budou vydávat speciální výjimky z dopravního značení.

Kuriózní spor dvou obcí vyvolala jediná cedule (zdroj: ČT24)