Ostravská ČSSD si zvolila nové vedení. Povede ji Ivo Hařovský

Ostravskou ČSSD povede Ivo Hařovský (zdroj: ČT24)

Novým předsedou klubu ostravské sociální demokracie zvolili zastupitelé Ivo Hařovského, dosavadního místopředsedu klubu. ČSSD dosud měla v ostravském magistrátu s pětapadesáti křesly dvanáct pozic. Stranu ale nedávno opustilo šest členů. Podle zjištění České televize někteří z nich uvažují o založení vlastního klubu.

Po kauze s údajně nezaplacenými členskými příspěvky se klub sociálních demokratů rozhodl opustit Lumír Palyza, bývalý náměstek primátora Ostravy. A s ním i řada dalších členů ostravské organizace ČSSD z řad městských zastupitelů, ostravských starostů či místostarostů.

Většina tak učinila na základě vlastního rozhodnutí, jak počátkem března sdělila předsedkyně okresní organizace Jana Vajdíková. Palyza i ostatní bývalí členové strany vše vnímají jako vyvrcholení boje názorových proudů uvnitř organizace.

Členové sami stranu opustili písemným oznámením. V jednom případě nezaplacením členských příspěvků, čímž deklarovali svůj nezájem a odchod ze strany. Členství tak zaniklo.
Jana Vajdíková
předsedkyně okresní organizace ČSSD

Členství ukončila také starostka Slezské Ostravy a zastupitelka kraje Barbora Jelonková, místostarosta Slezské Ostravy Mário Lyčka, ostravští zastupitelé Václav Štolba a Kamil Bednář. Kvůli nezaplacenému příspěvku členství podle Vajdíkové zaniklo místostarostovi Slezské Ostravy Rudolfu Fickovi.

„Mrzí nás, že teď před komunálními volbami odcházejí členové, kteří působí v zastupitelstvech a uvažují o jiném angažmá než v sociální demokracii,“ dodala již dříve Vajdíková.

Palyza: O dlužném členském příspěvku jsem nevěděl

Podle Palyzy organizace vyzývala členy k doplacení dlužných členských příspěvků. Tvrdí, že on o dluhu ale nic nevěděl. „Loni jsem členský příspěvek zaplatil. Až nyní v únoru jsem se dozvěděl na krajském výboru, že tam mám nějaký nedoplatek. Okresní výbor mě vůbec neinformoval,“ řekl. Dodal, že dluh doplatil, přesto se rozhodl členství ukončit.

Byl to další odporný akt vůči lidem, kteří mají jiné názory. Pro mě to byla poslední kapka a ukončil jsem sám své členství v ČSSD.
Lumír Palyza
bývalý náměstek primátora Ostravy

Nedoplatky vnímá jako zástupný problém a pokračující boj dvou názorových skupin uvnitř ostravské ČSSD. S tím zase nesouhlasí Vajdíková, podle ní všichni členové o prosincovém termínu na zaplacení příspěvků věděli a určují ho stanovy strany.

Nesouhlasí ani s tím, že by ve straně byl názorový boj. „Vnitřní názorové střety jsou běžnou demokratickou záležitostí,“ uvedla Vajdíková. Důvodem odchodu členů je podle ní obava z neúspěchu v komunálních volbách a neochota akceptovat změny ve vedení strany i na okresní úrovni.

Boj o ovládnutí ostravské organizace začal v listopadu 2016, kdy sociální demokraté odvolali Palyzu z funkce předsedy ostravské ČSSD. Ústřední kontrolní komise strany ale v lednu vyhověla stížnosti krajského předsedy a bývalého hejtmana Miroslava Nováka, v níž kvůli porušení stanov zpochybnil právě listopadovou okresní konferenci, na které byl Palyza odvolán.

Konference se musela opakovat v únoru, Palyza byl odvolán znovu a předsedkyní se stala Vajdíková. Krajský výkonný výbor v čele s Novákem pak navrhl přeregistraci a u vedení strany uspěl i s návrhem na vyškrtnutí Vajdíkové z kandidátní listiny pro sněmovní volby.