Policie je zřejmě na stopě zlodějům vltavínů. Prozradil je internet

Svatý Jan nad Malší - Vltavíny, které během prázdnin ukradli zloději z fary ve Svatém Janu nad Malší, se podle starostky obce objevily na internetové aukci. Třetinu kamenů kriminalisté už podle starostky zajistili, policie kvůli vyšetřování ale informaci nepotvrdila. Zloději krádeží kamenů způsobili škodu přesahující 300 tisíc korun. Pokud se sbírka do obce vrátí, radnice ji znovu vystaví.

Ve svatojanské faře bylo zhruba 200 kamenů, cena některých přesahovala i 20 tisíc korun. Většina z nich ležela ve skleněných vitrínách. Na konci července je ale ukradli zloději. Přelezli zeď a dovnitř se dostali oknem.

Policisty na stopu zlodějů přivedla radnice, vzácné kameny ze sbírky starostka objevila v internetové aukci. „Kontaktovali jsme policii, teď musíme doložit fotografie a identifikovat, zda jsou z naší sbírky,“ uvedla Růžena Balláková (nez.), starostka Svatého Jana nad Malší. Podle starostky kriminalisté zhruba 60 kamenů u prodejců zajistili, po dalších pátrají. Sami policisté ale nechtějí průběh vyšetřování komentovat.

Podle geologů mezi zloději pravděpodobně figurují tzv. černí kopáči. Ti se na vltavíny zaměřují už asi dvacet let. Někteří na jejich prodeji vydělávají měsíčně až desetitisíce korun. Při hledání ale zároveň devastují krajinu. Nedávno například zničili lesy u Chlumu nad Malší. Muzea, která podobné kameny vystavují, už kvůli zlodějům zpřísnila bezpečnostní opatření. Sbírky hlídají kamery a čidla. Pokud radnice získá vltavíny zpět, faru také lépe zabezpečí, třeba dalšími mřížemi.

Ukradené vltavíny se možná brzy vrátí do fary (zdroj: ČT24)