Statik u soudu odmítl, že by mohl za pád střechy, která se v České Třebové zřítila během zápasu

Soud začal řešit loňské zřícení střechy na sportovní hale v České Třebové. Hala byla jen několik dní po kolaudaci a ke zřícení došlo během florbalového zápasu. Naštěstí stihlo všech 80 lidí včas utéct a došlo jen k drobným zraněním. Dramatický incident zachytily i kamery. Před soudem stojí projektant a statik, které obžaloba viní z obecného ohrožení. Statik Pavel Škorpil však v pondělí svou vinu odmítl.

Podle státní zástupkyně byla konstrukce vazníků poddimenzovaná a nedostatečná, což způsobilo pád střechy. Celková škoda dosáhla 20,6 milionu korun.

Statik Pavel Škorpil, kterého si najala společnost Cecolegno, aby pro ni spočítal konstrukci vazníků, u soudu uvedl, že byla spodní pásnice vazníku přerušena a byla rozdělena na dva díly. V jeho výpočtech a výkresech se ale žádné přerušení nevyskytovalo. Chyby ve výpočtech odmítl.

V pondělí vypovídala u soudu jako svědek i bývalá pracovnice firmy Cecolegno Lenka Bicková, která vypracovávala výkresy konstrukcí podle Škorpilových skic. Podle ní Škorpil o rozdělení pásnice na dva díly věděl a souhlasil s ním. Důvodem prý byla úspora materiálu i nákladů na dopravu. Prvky vazníků se totiž vyráběly v Německu, ale konečná výroba se odehrávala až ve firmě v Bílině. Podle Bickové byly dřevěné prvky poddimenzované, aby firma uspěla s nízkou cenou v soutěži. 

Všech 80 sportovců i diváků stihlo včas utéct

Střecha se zřítila při florbalovém zápase 14. ledna 2017, několik dní po kolaudaci sportovní haly. Všech zhruba 80 lidí stihlo utéct, tři se lehce zranili. Policie poté nechala prohlédnout střešní vazníky, které prozkoumali znalci.

Záběry zřícení sportovní haly v Událostech ČT 26. 4. (zdroj: ČT24)

Loni v červnu pak byli za obecné ohrožení z nedbalosti obviněni 66letý projektant a o dva roky mladší nezávislý statik. Oba muži pracovali externě pro subdodavatelskou firmu. Hrozí jim vězení od dvou do osmi let, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Střechu stavěla pro generálního dodavatele firma Cecolegno, která však na sebe v polovině května podala insolvenční návrh a od loňkého září je v konkurzu. Letos v lednu byla opravená hala znovu otřevřena.