Dva lidé z Varnsdorfu zemřeli, třetí skončil v nemocnici. Zřejmě se otrávili oxidem uhelnatým

Dva lidé v neděli zemřeli ve Varnsdorfu na Děčínsku, třetí skončil v nemocnici. Pravděpodobně se otrávili oxidem uhelnatým, řekla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Jednou z obětí je dítě.

„Došlo k úmrtí dvou osob. Jedna osoba byla v ohrožení života transportována vrtulníkem do nemocnice. Pravděpodobně se mohlo jednat o otravu oxidem uhelnatým,“ uvedla policejní mluvčí.

Policie případ dál vyšetřuje. „Zjišťujeme okolnosti, jak k události došlo a jestli nedošlo k nějakému pochybení,“ dodala Poláčková.

Oxid uhelnatý, přezdívaný tichý zabiják, je bezbarvý plyn bez zápachu, který vzniká nedokonalým spalováním organických látek. Při vdechování se váže na hemoglobin obsažený v červených krvinkách místo kyslíku.

Otravy nejčastěji způsobují domácí topeniště – kamna, krby, kotle nebo ohřívače vody. K otravám přispívá i zateplení a výměna oken, tedy větší utěsnění obydlí, což brání přirozenému pohybu vzduchu a větrání.

Ze statistik vyplývá, že v Česku je v souvislosti s únikem oxidu uhelnatého každoročně intoxikováno více než tisíc lidí, asi čtvrtina z nich musí být hospitalizována. Na následky otravy umírá ročně v průměru asi sto lidí.

  • První příznaky intoxikací oxidem uhelnatým se mohou projevovat například bolestmi hlavy, závratěmi, rozostřeným viděním nebo pocitem na zvracení. Lidé by v takovém případě měli zalarmovat hasiče a rychlou záchrannou pomoc. Otrava oxidem uhelnatým postupuje velmi rychle a od prvotních příznaků k bezvědomí může uběhnout jen velmi málo času. Na místě je rychlé větrání zamořené místnosti a její opuštění.
  • Nedostatek kyslíku se nejvíce projeví v mozku, který má jeho enormní spotřebu a téměř žádné kyslíkové zásoby. Po intoxikaci může mít člověk trvalé neurologické následky, postiženým lidem hrozí i smrt. 
  • K preventivním opatřením patří údržba komínů, plynových kotlů či karmy a také jejich pravidelná revize. Ve většině novostaveb rodinných domů i bytů jsou detektory nebezpečných plynů a kouře už v základní výbavě. Detektor oxidu uhelnatého pak stojí necelých 500 korun a dá se pořídit ve specializovaných obchodech či na internetu.