Franz: Zničení obrazů na valtickém zámku je kulturní barbarství

U Okresního soudu v Břeclavi vypovídali autoři zničených obrazů na valtickém zámku. Obžaloba viní bývalého kastelána Michala Tlustáka z toho, že nechal zlikvidovat téměř šest desítek obrazů soudobých výtvarníků, kteří se v minulosti ve Valticích účastnili výtvarných sympozií. Výtvarník Vladimír Franz označil zničení děl za kulturní barbarství. Za dva obrazy chce šest set tisíc korun.

Vladimír Franz u svého obrazu Madona nesená mravenci
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Obrazy umělci vytvářeli od roku 1992 při sympoziu Velký formát. Jde o díla 39 výtvarníků ze šesti zemí. Mezi ně patřil také umělec a neúspěšný kandidát na českého prezidenta Vladimír Franz, který u soudu vypovídal jako svědek. Právě on si v roce 2014 přijel na zámek pro jeden ze svých obrazů, aby ho vystavil jinde, spolu s organizátorem sympozia Janem Pospíšilem ale našli jen zbytky rámů.

Našli jen rámy, plátna byla vyřezaná

„V prostorách jsme objevili blok rámů, které jsme viděli z boku, tak jsme zajásali, že jsme ty obrazy konečně objevili. Ale zjistili jsme, že to jsou jen rámy a z nich jsou surově vyřezaná plátna. Ale i z těch zbytků bylo poznat, co tam původně bylo. A že to někdo někomu neprodal, ale že to bylo zdevastováno,“ popsal Vladimír Franz. „Je otázka, kde by se taková věc zastavila. To by se někomu nemusel líbit barokní obraz v kostele. Svěřovat takovým lidem kulturní dědictví je docela zvláštní, protože to se neřídí podle osobních libostí či nelibostí,“ dodal Franz.

Vadimír Franz hovoří o zničení obrazů (zdroj: ČT24)

K řízení se Franz připojil s částkou šest set tisíc korun za dva zničené obrazy. Mimo jiné přišel o obraz nazvaný Madona nesená mravenci. U soudu v pátek mimo jiné vypovídali i poškození výtvarníci Kamil Mikel, Aleš Havlíček a slovenská výtvarnice Paulína Chrenková, která na valtickém zámku přišla o jeden svůj obraz. „Ten obraz neměl jméno. Je to ale smutná záležitost, že se to stalo. Je to o nezodpovědnosti toho, kdo to udělal,“ řekla umělkyně.

Kastelán tvrdí, že obrazy zničit nenechal

Žalobce viní bývalého kastelána valtického zámku z toho, že obrazy nechal zničit své podřízené. Michal Tlusták vinu popírá. Řekl, že se nedopustil jednání, které je mu kladeno za vinu. Podle něj žádná taková díla na zámku inventarizována nebyla a nebyl ani informován, že tam nějaká taková díla uložena jsou.

Podle žalobce Jiřího Zemka nechal Michal Tlusták zničit obrazy pravděpodobně v roce 2011. Motivace není zcela jasná. Na zámku se ale tehdy rekonstruovaly prostory, ve kterých později vznikla kavárna, právě v nich byly zničené obrazy původně uloženy. Stavebníci prostory potřebovali vyklidit.

Škoda je asi 4,6 milionu korun. V případě uznání viny hrozí Michalu Tlustákovi za poškození cizí věci až tříleté vězení. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý, v plánu jsou svědectví dalších poškozených umělců.