Podniky musí snížit množství vypouštěného prachu. Na severu Moravy se špatně dýchá

Vyhlášena regulace (zdroj: ČT24)

Kvůli smogu a prachu v ovzduší platí na Ostravsku, Karvinsku, části Frýdecko-Místecka a na Třinecku regulace. Průmyslové podniky musejí přijímat náležitá opatření. Podniky musejí přijmout náležitá opatření, aby ještě více neznečišťovaly ovzduší, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Ve zbývající části kraje je v platnosti smogová situace.

Pro Ostravsko, Karvinsko a část Frýdecko-Místecka platí od pátečního dopoledne stav regulace. Podniky musejí přijmout náležitá opatření, aby ještě více neznečišťovaly ovzduší, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové kvalitu ovzduší hodnotí jako špatnou či velmi špatnou. Hodinové koncentrace polétavého prachu (PM10) se pohybují v rozmezí od 82 mikrogramů v Ostravě-Mariánských Horách do 184 v centru Ostravy. Hodinové koncentrace povolený limit překračují ještě výrazněji. Například stanice v Nošovicích naměřila v 10:00 na metr krychlový 270 mikrogramů, stanice v Třinci 305 mikrogramů.

Meteorologové kvalitu ovzduší na Třinecku odpoledne hodnotili jako špatnou či velmi špatnou. Hodinové koncentrace dosáhly až 311 mikrogramů na metr krychlový, konkrétně na stanici Třinec-Kosmos. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší byly i více než trojnásobně překonány, mezní hranice je 50 mikrogramů na metr krychlový. Například stanice v Českém Těšíně na Karvinsku vykazovala v poledne 187 mikrogramů na metr krychlový.

  • Smogová situace je podle zákona č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší stav mimořádně znečištěného ovzduší, kdy úroveň znečištění oxidem siřičitým, oxidem dusičitým, suspendovanými částicemi PM10 nebo troposférickým ozonem překročí některou z informativních prahových hodnot uvedených v příloze č. 6 tohoto zákona za podmínek uvedených v této příloze.
  • Regulace se podle zákona č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší vyhlašuje, pokud úroveň znečištění oxidem siřičitým, oxidem dusičitým, suspendovanými částicemi PM10 překročí některou z regulačních prahových hodnot uvedených v příloze č. 6 tohoto zákona za podmínek uvedených v této příloze. Při vyhlášení regulace jsou podniky, které mají pro tento případ stanoveny zvláštní podmínky provozu, povinny podle nich postupovat a omezit vypouštění znečišťujících látek do ovzduší.
  • Vznik smogové situace, regulace a varování a jejich ukončení vyhlašuje ministerstvo životního prostředí prostřednictvím ČHMÚ neprodleně ve veřejně přístupném informačním systému a v médiích. Zdroje se zvláštními podmínkami provozu jsou přímo informovány e-mailem.
  • Zdroj: ČHMÚ

Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že alespoň na polovině měřicích stanic překročí dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací prachu hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový a navíc nelze následující den očekávat zlepšení situace. Při regulaci některé průmyslové podniky musejí dodržovat konkrétní opatření včetně omezení výroby.

Meteorologové doporučují omezit pobyt pod širým nebem a zdržet se zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. „Doporučení je určeno zejména osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem,“ uvedli. Doporučují také omezit používání aut se spalovacím motorem.

„Žádáme řidiče, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedli ve svém výhledu.

Špatné ovzduší trápí také Olomoucký kraj

Rovněž v Olomouckém kraji se výrazně zhoršila kvalita ovzduší. Na stanicích v Přerově, Prostějově i Olomouci se čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu přiblížily dvojnásobku povolené hodnoty. Vyplývá to z dat ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Přerově v pátek v 08:00 denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší činila 95 mikrogramů, zatímco povolená norma je 50 mikrogramů na metr krychlový. Na situaci už reagoval magistrát, který rozeslal obyvatelům Přerova upozornění, aby omezili pobyt venku a větrání.

V Prostějově čtyřiadvacetihodinový ukazatel ráno činil necelých 91 mikrogramů a v Olomouci-Hejčíně 83 mikrogramů. Špatná situace je také v Bělotíně na Přerovsku, kde je povolená koncentrace polétavého prachu v ovzduší překročena dvojnásobně.

Hodinové koncentrace polétavého prachu se v Přerově a Prostějově už přehouply přes hranici 100 mikrogramů na metr krychlový. V Přerově činí 138 mikrogramů a v Prostějově 111 mikrogramů. V Olomouci-Hejčíně ráno stanice hlásila 85 mikrogramů.

Naopak nejlépe se již tradičně v Olomouckém kraji lidem dýchá v Jeseníku, kde denní koncentrace podle údajů ČHMÚ zatím dosahují hodnoty 50 mikrogramů na metr krychlový.

Smogová situace se vyhlašuje poté, co aspoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles.