Konec pasáže na Budějovické? Město chce bourat, DBK věří v opravu

Události v regionech: Zchátralou pasáž na Budějovické chce město zbourat (zdroj: ČT24)

Výstup ze stanice metra Budějovická k poliklinice a radnici Prahy 4 zřejmě dostane zcela novou podobu. Stávající pasáž, která je od ledna kvůli špatnému stavu uzavřena, považuje magistrát za neopravitelnou a chce ji nechat zbourat. Vedení obchodního domu DBK, do kterého se z pasáže vstupuje, však oponuje. Má k dispozici posudek, podle kterého je konstrukce v lepším stavu, než město tvrdí, a lze ji opravit.

Po třech letech marného čekání na již schválenou opravu nařídil pražský magistrát uzavřít pasáž u stanice metra Budějovická. Mimo jiné to znamená, že již měsíc a půl nemohou lidé, kteří chtějí přestoupit z metra na autobus na zastávce Poliklinika Budějovická, využít přímý výstup z podzemí a musí celou oblast docela složitě obcházet.

Magistrát nyní tvrdí, že se terasa, kvůli jejímuž stavu je pasáž uzavřena, nedá opravit. „Máme znalecký posudek, který říká, že je stav natolik havarijní, že už není možná oprava,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Demolice není třeba, zní z obchodního domu

Uzavírka se ovšem výrazně protáhne – nejméně na půl roku. Potřebu demolice však zpochybnilo vedení obchodního domu DBK, který má v uzavřené pasáži jeden ze vstupů a údajně mu kvůli jeho uzavření poklesla návštěvnost o 20 procent.

DBK podložil své tvrzení vlastním statickým posudkem. „Závěry jsou jednoznačné: Konstrukce není v havarijním stavu, lze ji používat, lze ji odstojkovat, a to naprosto bezpečně,“ shrnul stavební inženýr Radek Ján.

Statik najatý DBK navrhl odstranit podpěry, které znemožňují vystoupit z metra směrem k poliklinice a radnici nebo tam projít pasáží. Kovová konstrukce je podle posudku sice velmi poškozena, avšak stále funkční.

Statik konstatoval, že nosnost byla projektována na vyšší zátěž, proto prý i poškozená stále splňuje technické normy. „Statik však zároveň doporučuje co nejdříve začít s údržbou a nutnými úpravami nosných i nenosných konstrukcí,“ poznamenal předseda představenstva DBK Miroslav Velfl.

Město však již od demolice nechce upustit. Posudek, který předložil DBK, mluvčí Hofman zpochybnil. Zdůraznil, že městu jde o bezpečnost procházejících lidí, a naopak obchodní dům obvinil, že k současné situaci výrazně přispěl, když kvůli jeho „dalším a dalším, mnohdy nesmyslným požadavkům (…) jsme tento objekt nemohli opravit“.

Zlobí se i Praha 4

Magistrát čelí kvůli uzavření pasáže a východu z metra i kritice od radnice Prahy 4, která ostatně sídlí v areálu polikliniky – nyní „odříznuté“. „Je absolutně nepřijatelné, aby východ z metra a podchod byly nadále uzavřené. Praha 4 požaduje okamžité zprůchodnění podchodu a vstupu do metra. Nově instalované podpěry to umožňují,“ tlumočil stanovisko městské části její mluvčí Jiří Bigas. Podle celopražského vedení je ale dočasné zprůchodnění nemožné.

  • LINKA A
  • - Muzeum: do května uzavřeno nástupiště ve směru k Nemocnici Motol, cestující musí jet o stanici dále a přestoupit do vlaku v opačném směru
  • LINKA B:
  • - Palmovka: do dubna uzavřen výstup na autobusový terminál, lze vystoupit pouze do Zenklovy ulice
  • - Náměstí Republiky: pravděpodobně do srpna uzavřen výstup na náměstí Republiky, lze vystoupit pouze k Masarykovu nádraží
  • - Anděl: pravděpodobně do června uzavřen výstup směrem ke křižovatce Anděl, lze vystoupit pouze směrem k autobusovému terminálu Na Knížecí
  • LINKA C:
  • - Budějovická: do odvolání uzavřen jižní vestibul kvůli havarijnímu stavu konstrukce