Náplavka není náplava. Pražené ji mají rádi

Praha – Přestože Vltava v Praze není žádný veletok, je dostatečně mohutná na to, aby se nad ní mohla tyčit důstojná kamenná nábřeží a pod nimi se ve vlnách omývat náplavky. Právě ty patří mezi oblíbená místa Pražanů, kteří se tudy elegantně vyhýbají automobilovému provozu nahoře na nábřežích a v poslední době na ně stále častěji míří i za různými kulturními a společenskými událostmi.

První nábřeží vyrostlo nad Vltavou ve 40. letech 19. století mezi Karlovým mostem a řetězovým mostem Císaře Františka Josefa I. – dnešní Smetanovo, tehdy Františkovo nábřeží. Během dalších osmi desetiletí vznikla i většina dalších pražských nábřeží a spolu s nimi vznikaly i náplavky, tedy široká podbřeží, která měla sloužit pro překládku zboží a materiálu z lodí, pro voraře, pískaře a ledaře.

Zatímco tzv. náplava, jak se říká přistěhovalcům z jiných míst, vyvolává v Pražanech rozporuplné pocity, náplavky jsou navýsost populární. Pobřežní plochy totiž dnes mají docela jiný účel než po svém vzniku. Lodě u nich kotví stále, část z nich však jsou výletní parníky, na ostatních naleznou lidé restaurace. Na nábřežní straně náplavek jsou tzv. kobky, kamenné oblouky ve zdech, které měly chránit domy u břehu před povodněmi. Dříve se do nich skládalo dřevo, dnes se sem nastěhovala malá bistra.

Hlavně se ale leccos děje na prostoru samotných náplavek, ať už jsou to koncerty, výstavy, drobné sportovní akce nebo trhy. Na smíchovském břehu každý večer po desáté promítá Výletní kino, dá se tu i grilovat nebo relaxovat v sedacím vaku. Před pár lety byla na Smíchově i písečná pláž, kterou však současné vedení Prahy 5 nechalo zrušit. „Náplavka je záplavová zóna, tudíž cokoliv, co je na ní umístěné, se musí do 24 hodin demontovat. To u první pražské pláže v zásadě nešlo,“ vysvětlila mluvčí městské části Ivona Kratochvílová.

Náplavky se dostávají i do centra pozornosti pražského magistrátu. V minulosti už město nechalo zrekonstruovat tu největší na pravém břehu pod Rašínovým nábřežím. Teď chce, aby se z ní i z ostatních náplavek stala obdoba francouzských promenád. Proměna začne zprvu nenápadně na jaře. „Musíme začít tím, že se zlepší úklid, že se zlepší prostředí náplavek. Bude tam daleko více kulturních, společenských akcí, které na nábřeží a náplavky patří,“ řekl mluvčí města Jiří Wolf. Potom by měla zmizet poslední auta, která na náplavky zajíždějí, změní se design popelnic, košů i mobilních toalet. Ve vzdálené budoucnosti vzniknou u některých náplavek i malá koupaliště.

Touláme se Českem: Pražské náplavky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod