Pochybnosti nad opravou Broumovského kláštera

Broumov - Pochybnosti vzbudila nepovedená soutěž o veřejnou zakázku na dozor nad opravou kláštera v Broumově. Firma Královéhradeckého kraje Centrum evropského projektování, která tendr řídí, soutěž totiž nečekaně zrušila a vypsala znovu. Důvodem je to, že nabídka jednoho uchazeče se údajně zašantročila.

Klášter v Broumově čeká oprava za téměř 150 milionů korun. Na stavbu během 16 měsíců má dohlížet vítěz tendru. V úterý krajská firma Centrum evropského projektování otevřela nabídky sedmi uchazečů. Za několik hodin pak soutěž nečekaně zrušila.

„Důvodem je skutečnost, že nedopatřením nebyla otevřena obálka, která byla doručena ve lhůtě pro podání nabídek. Nebyla předána kontaktní osobě zástupce zadavatele,“ uvedla zástupkyně Centra evropského projektování Iva Krunčíková.

Ostatní účastníci soutěže jsou pochopitelně znepokojeni. „To jsem ještě nezažil. Měli to vyhodnotit a určit pořadí, a nikoliv to zrušit. To vznáší tolik otazníků a konspiračních teorií, že je to až s podivem,“ zlobí se stavební expert a účastník soutěže Jan Tomek.

Kraj původně ani neoznámil, jaká nabídka se na úřadě zatoulala, ani to, jakým způsobem k celé nešťastné události došlo. Až na přímý dotaz redaktora ČT24 zástupci kraje sdělili, že ke komisi nedorazila nabídka firmy Čech - Engineering z Ostravy.

Pověřená úřednice, která měla nabídky jako jediná přijímat, přitom u otevírání obálek sama seděla. Jak je tedy možné, že o existenci osmé ostravské nabídky nevěděla, není jasné. Navíc ostravský uchazeč je nyní ve zřejmé výhodě, jelikož zná zveřejněné ceny konkurentů, zatímco oni jeho nikoliv.

Krajská firma Centrum evropského projektování přesto nečekala na případné námitky proti zrušení soutěže a ihned v pátek vypsala novou s totožným zadáním.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)