Požár v Mochově už je pod kontrolou. Kvůli možným skrytým ohniskům ale zůstávají hasiči na místě

Hasiči už dostali pod kontrolu požár v areálu mrazíren v Mochově u Prahy, který vypukl v pátek dopoledne. Kvůli možnosti skrytých ohnisek ve zbytcích skladové haly však zůstanou na místě i v noci a v neděli. Zatím není jasné, kdy dorazí také vyšetřoval, bude záležet na stabilitě budovy. Škodu majitel odhadl na 100 milionů korun.

Díky využití těžké techniky se podařilo strhnout tři stěny budovy a hasiči se dostali i do problémových míst se spadlými stropy, kde dohasili zbytky požáru. „U takhle velkého požáru je předpoklad, že se tam něco později rozhoří. Proto se budou večer provádět kontroly termokamerami,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

V Mochově je vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Předpokládá se ale, že ještě během soboty bude snížen na první, což znamená nasazení menšího počtu jednotek hasičů než dosud.

V pátek po vypuknutí požáru byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu, který se používá v mimořádných situacích. V pátek vpodvečer se v objektu propadla střecha a na místě tak vypomáhal i vrtulník. „To nám paradoxně pomohlo, protože díky vrtulníku jsme mohli hasit vnitřek haly, kam bychom se normálně nedostali,“ vysvětlil Svoboda.

V jedné z plechových hal v bývalém areálu mrazíren v Mochově vypukl požár v pátek dopoledne. Noční hašení komplikoval mráz, při němž zamrzala výšková technika i čerpadla na vozidlech.

Škoda 100 milionů korun

Majitel objektu Marek Špitálský předběžně odhadl škodu na 100 milionů korun. Požár podle něj vypukl ve skladu na brambory a kořenovou zeleninu, který byl zaplněný jen asi z dvaceti procent. „Větší problém je, že se jedná o významné skladové kapacity, které pravděpodobně nebudeme schopni do další sezony opravit. To nám bude dělat velké problémy,“ řekl novinářům. 

V Mochově nejde o první požár v areálu bývalých mrazíren. V roce 2012 zde hasiči likvidovali požár jedné z hal, příčinou byla nedbalost. Při rozebírání konstrukce prázdného objektu byly porušeny požární předpisy. Rozsáhlý požár likvidovali hasiči v areálu také o dva roky dříve, kdy se vznítila bývalá výrobní hala.