Odložená Bahna spějí do finále, ženisté připravují prostor

Rokycany – Tradiční Den pozemního vojska – Bahna museli letos pořadatelé odložit. Kvůli povodním zrušili původní červnový termín, a tak 24. ročník přijde na řadu až poslední srpnový den. Chystá se na něj 800 vojáků, kteří sami i prostřednictvím své techniky nabídnou celodenní podívanou. Ženisté zatím v prostoru cvičiště Bahna připravují zázemí pro diváky, kterých může díky speciálnímu hledišti sledovat akci téměř dva a půl tisíce, a také ubytování pro účinkující.

Letošní ročník akce Bahna se od těch minulých bude lišit – poprvé nebudou hlavním tématem zahraniční mise. Tentokrát ukážou, jak probíhá každodenní výcvik jednotek a zejména potom práce příslušníků 4. brigádního úkolového uskupení. „Brigádní úkolové uskupení jako takové není jenom o mechanizovaných jednotkách, ale i o dalších odbornících,“ poznamenal zástupce velitele 4. brigády rychlého nasazení Antonín Genser.

Armáda České republiky si na akci Bahna také připomene 20 let své existence. Proto bude letošní ročník výjimečný i po stránce bojové techniky. „Z Armády ČR bude poprvé Pandur v ženijní úpravě,“ slíbil náčelník organizačního štábu akce Jaromír Hlobílek.

Co se od minulých ročníků lišit nebude, je zařazení historických ukázek. Stará vojenská technika se předvede na Bahnech hned třikrát. Ukázky připomenou mobilizaci v roce 1938, osvobození Kyjeva nebo poplach Československé armády.