Šumava bez bariér: Vozíčkáři se dostanou i na Černé či Plešné jezero

Svinná Lada (Prachaticko) - Lidé se zdravotním postižením se brzy budou moci podívat i na místa v NP Šumava, která pro ně vzhledem k jejich handicapu zůstávala nedostupná. Šumavský park totiž plánuje vybudovat několik bezbariérových tras. Vzniknout by mělo 15 okruhů po druhých zónách, areál lesních her pro nevidomé, ale i bezbariérová informační střediska. Ředitel parku Jiří Mánek dnes podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou.

„Chceme, aby Šumava byla skutečně pro všechny a neznamenala jen nějaké uzavřené teritorium pro skupiny vědců,“ uvedl Mánek. Už nyní se mohou vozíčkáři podívat po bezbariérové poválkové stezce na Chalupskou slať poblíž Svinných Lad na Prachaticku. Právě ve Svinných Ladách se také nachází bezbariérové informační centrum. „Dále chystáme například manuály a nabídky jednodenních a několikadenních tipů na výlet jako průvodce pro zdravotně postižené cestovatele nebo vydáme knihu z šumavského parku v Braillově písmu,“ dodal Mánek.

Zdeněk Mlnařík o bezbariérové Šumavě (zdroj: ČT24)
Chalupská slať
Zdroj: Odehnalová Martina/ČTK

Handicapovaným bude pomáhat i speciální vozítko

Od podzimu bude po území parku jezdit i speciální ekologické vozítko upravené pro přepravu vozíčkářů. Nově vznikajících 15 okruhů bude tematicky zaměřeno například na plavení dřeva nebo prohlídky rašelinišť. „Handicapovaní budou mít jedinečnou možnost dostat se například na Černé jezero, Březník, Poledník, Plešné jezero nebo jezero Laka,“ uvedl náměstek ředitele parku Tomáš Fait.

Podle Mánka jsou statisíce lidí se zdravotním postižením žijících v Česku a jejich rodiny či asistenti velkou cílovou skupinou potenciálních turistů. „Ovšem všichni zdravotně postižení musí mít dostatek informací o lokalitě, do níž se vypraví. Je dobře, že park na tom začal pracovat a zároveň odstraňovat ty největší bariéry,“ řekl Krása.

Černé jezero
Zdroj: Odehnalová Martina/ČTK