Vražda v brněnském arboretu. Ústavní soud odmítl Šafránkovu stížnost

Ústavní soud odmítl stížnost Radúze Šafránka, který si odpykává 18 let ve vězení za vraždu své někdejší přítelkyně v brněnském arboretu. Podle pravomocného verdiktu ji mladý muž ubodal. Odvolání k Ústavnímu soudu bylo posledním možným opravným prostředkem, osmnáctiletý trest pro Šafránka je tedy definitivní.

Odůvodnění zatím Ústavní soud nezveřejnil. Mluvčí Miroslava Sedláčková výsledek řízení ponechala bez komentáře. Šafránek u soudů v Brně i Olomouci vinu popřel. Podle verdiktu ho ale spolehlivě usvědčuje řetězec nepřímých důkazů. Ani soudci Nejvyššího soudu loni nenašli důvod k zásahu.

K vraždě ženy došlo předloni v březnu. Podle rozsudku se Šafránek v arboretu Mendelovy univerzity se čtyřiadvacetiletou ženou sešel, aby si vyříkali důvody rozchodu. Bývalé přítelkyni pak zasadil 25 ran do obličeje, břicha, zad, rukou a nohou.

Dívka se zvlášť surovému útoku bránila, zraněním však na místě podlehla. Podle státní zástupkyně silné rány pronikly až do lebky a zasáhly mozek.

Šafránek už u Krajského soudu uvedl, že v arboretu vůbec v tragické odpoledne nebyl. V přípravném řízení vypovídal, že to odpoledne byl na túře v brněnských Maloměřicích. Jeho kamarádi ho ale podle výpovědí poznali na záběrech bezpečnostní kamery z lávky z arboreta.

Vrah vzal po činu mrtvé ženě kabelku a kabát a utekl. Mezi nepřímé důkazy proti Šafránkovi patří především kamerové záznamy, pachová stopa, kapesník, na kterém je dívčina i Šafránkova krev, a také plastový obal na nůž z místa činu, na kterém je Šafránkova DNA. Obhajoba přesto považovala důkazy za nedostatečné.