Na Litoměřicku se našli mrtví dravci, někdo je asi otrávil

Radešín (Litoměřicko) - U Radešína na Litoměřicku se v posledních dnech našlo kolem dvaceti mrtvých dravých ptáků - pravděpodobně je někdo otrávil. Podobný případ se tu stal i loni. Případ vyšetřuje policie. Podle ornitologů jde o nejrozsáhlejší případ ilegálního trávení dravců v přírodě za poslední rok.

„V loňském roce jsme tu s kolegou našli mnoho otrávených dravců, řešili jsme to přes policii, prokázala se otrava karbofuranem. Nicméně viník nebyl dostižen. Prakticky po roce jsme zjistili, že se situace opakuje,“ uvedl člen výboru České společnosti ornitologické Václav Beran. „Bylo zahájeno šetření, příčina úhynu bude známa po provedeném zkoumání,“ řekla litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová. 

To, že se na zdejších polích nacházejí mrtví ptáci, Beranovi oznámil místní zemědělec. Dnes našli ornitologové tři uhynulé dravce, minimálně dvacet dalších se ale objevilo v minulých dnech. Podle Berana je mezi mrtvými ptáky například káně lesní, moták pochop nebo krkavec velký. „V loňském roce to byli kriticky ohrožení luňáci červení a luňáci hnědí, motáci pochopi, krkavci, káňata,“ vyjmenoval. 

Otrávené návnady znamenají riziko i pro jiná zvířata nebo pro člověka

Ornitologové našli u Radešína zřejmě i otrávenou nástrahu. „V loňském roce to bylo kuře pohozené na poli, letos je to dospělá slepice a zajíc nebo králík,“ doplnil Beran. Otrávené nástrahy mohou znamenat riziko i pro další zvířata, ale také pro člověka. „Pokládat otrávené návnady v přírodě může jen psychopat nebo silně mentálně zaostalý člověk, který si neuvědomuje, jakému nebezpečí vystavuje nejen ptáky a zvířata, ale i lidi žijící v okolí. Nemůžeme například vědět, zda se jed při dešti nedostane do zdrojů pitné vody v okolí,“ uvedl v tiskovém prohlášení ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. 

Karbofuran, který bývá k podobným účelům používán nejčastěji, je látka určená původně k hubení hmyzu. Jeho nebezpečnost spočívá v tom, že ke smrtelné otravě stačí jen nepatrné množství několika miligramů, účinkuje velmi rychle.