Půlrok čekání končí, lidé z domu poškozeného výbuchem mohou domů

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – Lidé, kteří museli před půl rokem uprostřed noci odejít z domova, se konečně vracejí. Budova, kterou v únoru poškodila ničivá exploze sousedního domu, je opět bezpečná. Před zhroucením ji chrání lana, kterými nařídil statik zpevnit konstrukci, byty jsou částečně přestavěné.

Zprvu se obyvatelé domu, v jehož sousedství zahynulo šest lidí po výbuchu plynu, domnívali, že se domů vrátí během několika dnů, v nejhorším týdnů. Postupně ale vyšlo najevo, že po zhroucení a rozebrání zbytků sousední zničené budovy chybí paneláku opora, hrozilo, že se zřítí také. Posledních šest měsíců tak probíhaly zabezpečovací práce, které nařídil statik. Lidé zatím mohli pouze čekat, kdy konečně budou moci domů. Práce byly zdlouhavé, dělníci během nich rozkopali byty, které potom museli opravit. Dnes si ale lidé z domu číslo 40 skutečně začnou přebírat své byty.

Vendula Horníková, redaktorka ČT:

„Samotnou opravu domu číslo 40 ke konci ještě zdrželi zloději, kteří se do domu dostali. Pošlapali čerstvě vylitou podlahu a odnesli si stavební materiál za několik desítek tisíc. Sedm domácností dostane po osmdesáti tisících, šest domácností z domu číslo 41 dostane po třiceti tisících. Ten totiž nebyl až tak zasažený a škody nebyly tak značné jako v domě číslo 40.“

V polovině února otřásl frenštátským panelovým domem výbuch plynu, policie později uvedla, že zřejmě nešlo o náhodnou explozi, patrně tak vyústily sousedské spory. Při explozi zahynulo šest lidí včetně muže podezřelého, že ji způsobil, dalších jedenáct lidí utrpělo zranění. Výbuch a následný požár dům zničily, zbylé trosky později odstranila demoliční firma. Pro obyvatele zničeného domu vyhlásila frenštátská radnice sbírku, později jim vybrané peníze rozdělila například na pořízení nového bydlení nebo na výdaje spojené s léčením.