Vítkovické strojírny nemají na výplaty. Jejich termín se z 15. posunuje na 26. února

Potíže s výplatami (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci Vítkovických strojíren nedostanou včas výplaty. Namísto 15. února jim tak mají na účty dorazit kolem 26. Podle vedení strojíren společnost neumí zajistit dostatek finančních prostředků. Důvodem má být žaloba mateřské společnosti Vítkovice na průběh insolvence.

„Podle insolvenčního správce Davida Vandrovce je žaloba šikanózní a podaná neprávem a zhoršuje ekonomickou situaci ve firmě,“ uvedla redaktorka České televize Pavla Daňková

Právě výplaty a provozní náklady totiž firma podle Pavly Daňkové hradila z krátkodobých úvěrů, ty jim ale teď banky poskytovat nechtějí. Vítkovické strojírny poslaly žalobci mimo jiné i návrh dohody o narovnání, v příštím týdnu pak mají k situaci proběhnout klíčová jednání i o případné jiné finanční výpomoci, kterou noví majitelé firmy museli začít hledat.

Insolvenční správce David Vandrovec již požádal soud o urychlení řízení tak, aby neohrožovalo pozici firmy.

Lidé ze strojíren demonstrovali

Minulý týden čtyři stovky zaměstnanců Vítkovických strojíren protestovaly v Ostravě proti společnosti Vítkovice, a. s., z holdingu podnikatele Jana Světlíka. Ta žalobou žádá, aby soud zrušil smlouvu o prodeji výrobních částí její dceřiné firmy Vítkovice Power Engineering (VPE).

Divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna nyní patří Vítkovickým strojírnám a zaměstnanci se obávají, že kvůli této žalobě hrozí v podniku s 650 pracovními pozicemi zastavení výroby a propouštění.

Generální ředitel Vítkovických strojíren Bohuslav Fajmon sdělil, že žalobu vnímá jako účelový krok, který má poškodit nové majitele. Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková uvedla, že protest byl spíše akcí vedení strojíren než zaměstnanců a že žaloba chod firmy nijak neomezuje.

Domníváme se, že části VPE nebyly prodány správně, respektive byly prodány v rozporu s rozhodnutím soudu.
Eva Kijonková
mluvčí Vítkovic, a. s.

Zaměstnanci strojíren žádají, aby Vítkovice, a. s., žalobu stáhly, nebo aby o ní soud rozhodl velmi rychle. Sešli se před sídlem firmy a po chodníku Ruské ulice protestním pochodem přešli zhruba 1,5 kilometru před ředitelství vítkovického holdingu.

Tam rozbalili transparenty s nápisy jako „Neberte nám práci“ nebo „Světlíkova druhá zrada“, pískali, točili řehtačkami a křičeli: „My chceme práci!“ Pak se v klidu rozešli.

Protesty zaměstnanců Vítkovických strojíren
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

VPE se dostaly do konkurzu

VPE dřív byly jednou z klíčových dceřiných firem Vítkovic, a. s. Předloni se ale několik firem ze Světlíkova holdingu dostalo do potíží, VPE skončily v konkurzu a insolvenční správce David Vandrovec začal jejich majetek rozprodávat. Kotlárna a Mostárna se tak dostaly do majetku Vítkovických strojíren.

Správce podle Vítkovic, a. s., porušil usnesení soudu tím, že ze jmění firmy vyloučil některé stroje, pohledávky a smlouvy. Podle mateřské firmy k tomu neměl souhlas soudu a mohlo to ovlivnit stanovení ceny.

Obě divize se podle Kijonkové prodaly v součtu za 7,3 milionu korun a výtěžek mohl být výrazně vyšší. Vandrovec odmítá, že by se dopustil něčeho žalovatelného.

Generální ředitel Vítkovických strojíren Fajmon napsal v otevřeném dopise odborářům a zaměstnancům, že podání žaloby firmu ohrožuje. „Postup společnosti Vítkovice, a. s., je pro naši společnost v zásadě likvidační, protože bez pokračování stávajícího financování a uzavření úvěrových smluv s bankou není naše společnost schopná dostát v současné době všem svým závazkům,“ dodal.