Kotlíkové dotace dorazily do středních Čech

Středočeský kraj - Už ve třetím kraji mohou lidé získat až 60 tisíc jako příspěvek na nový ekologický kotel. Po Moravskoslezském kraji a Ústecku dostanou státní miliony na čistší ovzduší i Středočeši. A stejně jako tam budou zájemci muset vystát frontu na úřadě.

Zájem o dotace je mezi lidmi velký. Od té doby, co Středočeský kraj slíbil účast v dotačním programu, lidé volají a píší na krajský úřad a chtějí o výměně kotlů znát všechny podrobnosti. „Pro podání je velice důležité, abyste měli fotku stávajícího kotle zapojeného do komína a na otopnou soustavu, bez toho by ta žádost byla vyřazena,“ vysvětluje Marie Stáňová z odboru životního prostředí.

O příspěvek může požádat každý, kdo dosud topil dřevem nebo uhlím a přikládal ručně. Podle toho, jaký typ nového kotle zvolí, se odvíjí příspěvek, který může dostat.

S vyplněnou žádostí v zalepené obálce budou muset lidé přijít osobně na krajský úřad. Očekává se velký zájem a před vchodem dlouhé fronty. „Předpokládáme, že může uspět minimálně tisíc žadatelů,“ říká Stáňová. Když se žádosti spustily v Moravskoslezském kraji, peníze si lidé rozebrali během tří hodin.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Středočeský program začíná v pondělí 2. září v 9 ráno. „Poučili jsme se, jsme připraveni, bude tady více než 20 úředníků,“ slibuje hejtman Josef Řihák (ČSSD).

Na severní Moravě už mají nový kotel tři tisíce domácností, v Ústeckém kraji se právě teď rozdává 20 milionů korun. Středočechům se rozdělí 40 milionů. Zapojit se chtějí i další regiony, zájem už projevila třeba jižní Morava.