Víc místa pro operace i chemoterapii. Sto let starý pavilon onkologického centra čeká rekonstrukce

Bakešův pavilon projde rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Největší onkologické centrum v zemi čeká zásadní rekonstrukce. Oprava Bakešova pavilonu v Masarykově onkologickém ústavu potrvá dva roky a spolkne asi čtvrt miliardy korun. Více než polovinu poskytne stát, zbytek zaplatí ústav. Staronový pavilon pak nabídne víc místa pro operace i ambulantní chemoterapii.

V Bakešově pavilonu léčí pacienty přes sto let. Byl hlavním zařízením, u kterého zásluhou lékaře Jaroslava Bakeše začaly vznikat další objekty současného onkologického ústavu. Teď dalo opravám léčebny z roku 1916 zelenou ministerstvo zdravotnictví. Opraví se střecha a pavilon se zateplí. Budova se ale promění hlavně uvnitř, kde přibydou dva operační sály.

Díky sálům se uvolní prostor v současném Švejdově pavilonu, aby se rozšířil stacionář pro ambulantní chemoterapii. „Snažíme se léčit pacienty ambulantně, potřebujeme ale více křesel, než máme,“ vysvětlila mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

Bakešův pavilon v areálu Masarykova onkologického ústavu
Zdroj: ČT24

Po dobu oprav se musí uskromnit především personál. Dotčená oddělení se už loni z hlavní budovy sestěhovala do přístavby pavilonu vybudované v 60. letech minulého století. „Je to náročné, jelikož se nám snížil počet lůžek na pokojích, máme přistýlky, nemůžeme manipulovat s pacientem, jak bychom potřebovali,“ řekla zdravotní sestra Markéta Kasalová.

Areál čekají i další opravy

Peníze na rekonstukci budovy shánělo současné i předchozí vedení řadu let, ale bez úspěchu. Až nyní ministerstvo zdravotnictví potvrdilo dotaci na roky 2018 a 2019 v celkové výši 180 milionů korun, zbytek peněz dodá ústav.

Přístavba pavilonu při opravách zmizí, hlavní budova zůstane osamocená, zato v původním vzhledu. „Zároveň s rekonstrukcí nás čeká výměna parovodů za horkovod,“ řekl ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík. Projekt tepláren představuje investici 30 milionů korun, a hlavně spoustu kopání v areálu.

Vizualizace nového Bakešova pavilonu
Zdroj: Masarykův onkologický ústav

Výhledově čeká nemocnici ještě vytvoření nového vchodu z Vaňkova náměstí. Kvůli opravám ale ubydou místa pro auta. Proto teď ředitel jedná s městem o využití plochy pod ústavem pro povrchové parkování.

Masarykův onkologický ústav je největší onkologické centrum v zemi, jako jediné není součástí žádné z nemocnic. Na 220 lůžkách hospitalizuje ročně deset tisíc pacientů a v ambulancích ošetří dvě stě tisíc lidí. Roční rozpočet ústavu je kolem 1,5 miliardy korun.