Policista, který prodával drogy, skončil ve vazbě. Pokoušel se ovlivňovat svědky

Devětadvacetiletý bývalý policista z Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku skončil na návrh Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve vazbě. Muž je od loňska stíhaný za prodej pervitinu, zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Po svém obvinění začal ovlivňovat svědky ve svůj prospěch, proto soud rozhodl o vzetí muže do vazby. V případě uznání viny hrozí muži až deset let vězení.

To, že policista zřejmě prodává drogy, zjistila Národní protidrogová centrála loni. Následně případ začala vyšetřovat GIBS. Podle mluvčího Ivo Mitáčka bylo za pár týdnů potvrzeno, že prodejcem drog je skutečně příslušník policie, a to z obvodního oddělení v Bystřici pod Hostýnem. „Okamžitě byly zahájeny úkony trestního řízení a prověřování GIBS dospělo zanedlouho až k trestnímu stíhání policisty,“ řekl mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Prodával pervitin ve službě

Muž byl loni v říjnu obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „V průběhu minimálně jednoho roku, a to i při službě, prodal opakovaně pervitin konzumentům nejen na Kroměřížsku, ale také na Zlínsku, Přerovsku a Vsetínsku, za což převzal finanční hotovost v řádech statisíců korun,“ vysvětlil Ivo Mitáček.

Podle inspekce sám pervitin nevyráběl. Narkomanům ho rozvážel ve služebním autě, v uniformě, v pracovní době. Paradoxně právě proto byl nenápadný. O zákazníky neměl nouzi, inkasoval od nich statisíce korun.

Za úplatek kryl zloděje

Díky výslechům svědků, znaleckým zkoumáním a posudkům a zajišťování stop bylo v listopadu stíhání policisty rozšířeno o přečin zneužití pravomoci úřední osoby a zločin přijetí úplatku.„Vyšetřovateli GIBS se totiž podařilo zadokumentovat jeho další trestnou činnost, která tentokrát spočívala v tom, že ve své policejní práci zjistil vloupání do objektu, které měli spáchat dvě konkrétní osoby s kriminální minulostí. Policista tyto osoby znal a za neřešení jejich případu si řekl o úplatek v úhrnné výši několik desítek tisíc Kč. Část úplatku mu byla později skutečně vyplacena,“ řekl Mitáček. Následně byl policista propuštěn ze služebního poměru.

Minulý týden byl stíhaný muž zadržen, protože se podle GIBS pokusil za úplatu ovlivnit klíčová a již zadokumentovaná svědectví. Následně skončil ve vazbě. GIBS případ dál vyšetřuje.