ROP Severozápad se znovu rozjede, kraje schválily zaplacení pokut

Ústí nad Labem/Karlovy Vary – Zastupitelé Karlovarského kraje i Ústeckého kraje schválili zaplacení stamilionové pokuty dotačnímu úřadu regionálního operačního programu Severozápad. Karlovarský kraj musí zaplatit 308 milionů, Ústecký kraj 598 milionů korun. Znamená to tedy, že se budou moci znovu rozjet už schválené projekty a obnoví se i certifikace nových projektů. Program by tak mohl od září začít rozdělovat šest a půl miliardy korun. Na zaplacení pokut oběma krajům půjčí stát, kterému kraje budou splácet do roku 2020.

Kraje původně měly platit pokutu celkem 2,3 miliardy korun, s ministrem financí v demisi Janem Fischerem se jim ale podařilo domluvit snížení částky. Předchozí ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) trval na tom, že celou korekci zaplatí kraje samy. Souhlas se zaplacením korekcí je nezbytnou podmínkou pro opětovné spuštění více než rok pozastaveného programu. Na stovky milionů korun z pozastavených dotací čekají obce, města i soukromí investoři.

V tajné volbě v Karlovarském kraji souhlasilo se zaplacením korekcí 36 ze 38  přítomných zastupitelů. Pro úhradu korekcí v Ústeckém kraji bylo dnes v tajné volbě 39 z 48 zastupitelů.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Za předchozí vlády podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD) odmítalo ministerstvo financí za chyby jakoukoliv odpovědnost. „Chtěli, abychom zaplatili zhruba trojnásobek částky, kterou dneska máme platit,“ podotkl. Pro Karlovarský kraj to v tuto chvíli bude znamenat splácet asi 40 milionů ročně proti 100 milionům, které po kraji požadovalo ministerstvo financí ještě před rokem.

Novotný zároveň dodal, že kraj dnes ráno obdržel od ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj dopis, v němž je potvrzeno, že ROP Severozápad by měl být znovu spuštěn do měsíce. „Dnes přišel oficiální dopis podepsaný ministry místního rozvoje a financí, ve kterém je to, na čem jsme se dohodli,“ dodal Novotný.

Pro Ústecký kraj není rozdíl mezi penězi, o které by neobnovením dotačního programu přišel, a požadovanou korekcí tak vysoký. „Rozdíl mezi přijetím a nepřijetím nabídky vlády je 84 milionů korun. Do výhod nejsou započítány další doprovodné přínosy pro obce a další žadatele a další výhody, jako jsou nové stavební zakázky, zvýšená zaměstnanost a tak dále,“ uvedl radní pro oblast majetku a investic kraje Ladislav Drlý (KSČM).

Například město Karlovy Vary čekají na 200 milionů, které mají dostat na stavbu sportovního areálu. O své peníze se město chtělo i soudit. „Město Karlovy Vary má uzavřenu platnou smlouvu s ROPem, a pokud by nedošlo k jejímu naplnění, tak bychom samozřejmě zvažovali všechny dostupné prostředky, jak se domoct našeho práva,“ uvedl primátor města Petr Kulhánek.

Peníze neodejdou do Bruselu, ale zůstanou v programu ROP Severozápad. Podle předsedy Výboru Regionální rady ROP Severozápad a náměstka hejtmana Karlovarského kraje Petra Navrátila (ČSSD) ale kraje musejí začít splácet už letos, dluh umoří v roce 2020. „První splátka bude poloviční než další roky, pro Karlovarský kraj 21 milionů a pro Ústecký 38 milionů,“ řekl Navrátil.

  • „Je to poslední šance, jak ještě stihnout peníze vyčerpat. Pak už by se nevypsaly žádné výzvy a možná by ani nebylo na proplacení přidělených dotací,“ myslí si Navrátil.

Problémy dotačního úřadu začaly v březnu 2011. Šéfa úřadu Petra Kušnierze a další čtyři lidi zatkla policie kvůli úplatkům při rozdělování dotací. Na základě těchto událostí EU zastavila proplácení dotací a požadovala zaplacení korekce za již proplacené chybné projekty. Soud zatím pravomocně rozhodl jen o Kušnierzovi, dostal pětiletý trest vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Loni v září pak ve vazbě skončil také Kušnierzův nástupce Pavel Karel Markvart (dříve ODS) a náměstek tehdejší hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD), jsou podezřelí ze zneužívání pravomocí a poškozování zájmů EU.