V Luhačovicích potěšili gurmány ústřicemi, cvrčky i koláčem s povidly

Luhačovice – Na krajových specialitách i exotických jídlech včetně hmyzu si pochutnávali návštěvníci zkušebního nultého ročníku Food Festivalu Resortu Luhačovice na Zlínsku. Své umění jim předvedli šéfkuchaři z celkem pěti okolních hotelů. Zájem předčil očekávání organizátorů – podle odhadu přišlo až pět tisíc lidí – a zřejmě tak vznikla nová tradice.

Jak správně otevřít a servírovat ústřice? Čerstvé se sektem a odborným komentářem je zvědavě ochutnali ti, kteří je zatím znali jen jako rekvizity z francouzských filmů. A například se dozvěděli, že se jedná o jediný pokrm, při jehož konzumaci je možné srkat, aniž by se člověk společensky znemožnil.

„Dali jsme šéfkuchařům volnost, aby se vyřádili, aby udělali to, co nejlépe umí a výsledek jejich snažení mohou lidé ochutnat na stáncích hotelů,“ říká organizátor přehlídky Roman Kašpar. Jeho ambicí je lákat hosty do lázní nejen za zdravím, ale taky za chuťovými zážitky.

Jedním z nejatraktivnějších bodů odpoledního programu byla tzv. entomofagie neboli příprava a ochutnávání hmyzu. Po předkrmu z larev potemníka brazilského s česnekem a chilli zavoněli na pánvi křupaví a výživní cvrčci, jen tak na másle. Prý chutnají jako oříšky. Saranče všežravé pak posloužily jako šťavnatý dezert.

V nabídce ale nechyběly ani dezerty tradičnější. Třeba ze škvarků, povidel a máku. „V podstatě jsme chtěli docílit toho, že tak jak je pro Vídeň typický Sachr dort, tak chceme mít typický koláč pro Luhačovice,“ vysvětluje členka organizačního týmu Dana Husková.

Na luhačovický Food Festival se gurmáni jen hrnuli (zdroj: ČT24)