Obce na Zlínsku nahlásily veterinářům více než 660 chovů prasat

Města a obce ve Zlínském kraji nahlásily veterinářům 665 chovů prasat domácích, ve kterých žije téměř 63 tisíc zvířat. Nařizovala jim to mimořádná veterinární opatření přijatá v souvislosti s obavami ze šíření afrického moru prasat. Termín pro nahlášení chovů skončil ve středu o půlnoci. Desítky obcí však povinné informace nedodaly.

Většina obcí odevzdala hlášení prostřednictvím on-line formulářů. Část ale zaslala informace pomocí datových schránek nebo e-mailů, což veterinářům ztížilo kompletování údajů za celý kraj.

Za nenahlášení hrozí lidem pokuta až padesát tisíc korun, podnikatelům v krajním případě až dva miliony korun. „Příští týden budou hromadně obesláni s výzvou k urychlenému dodání požadovaných dokumentů,“ uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy.

  • Ve Zlíně je 10 chovatelů a 24 prasat.
  • V Kroměříži 11 chovatelů a 22 prasat.
  • Nejvíce prasat chová v regionu podnik SZP Těšnovice na Kroměřížsku, jde zhruba o 23 tisíc zvířat.

Evidenci všech hospodářství nařídila veterinární správa proto, aby měla důkladný přehled o počtech chovaných zvířat ve Zlínském kraji. Soupisy mají následně usnadnit práci veterinářům v případě, že by se africký mor prasat šířil a bylo nutné učinit další opatření pro zastavení nákazy.

Platí i přísná hygienická opatření

Zamořená oblast nákazy se 1. února zmenšila z celého Zlínska zhruba na 40 procent okresu, zejména jeho severní část. Všichni chovatelé prasat v zamořené oblasti musí dodržovat přísná hygienická opatření zamezující proniknutí nákazy do hospodářství. Zpřísněné postupy platí i pro zpracování masa z poražených zvířat. 

V Česku se nákaza africkým morem prasat, která není nebezpečná pro člověka, objevila poprvé u dvou uhynulých divočáků nalezených loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři dosud potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, ulovených nebo odchycených divočáků. Do chovů se nákaza nerozšířila.