Duchcovem pochodovalo 50 lidí, policistů přijel sedminásobek

Duchcov (Teplicko) – Pochodu severočeským Duchcovem, který svolalo nacionalistické Čeští lvi se zúčastnilo 50 lidí. Bylo jich sedmkrát méně než policistů, kteří kvůli pochodu a souběžné akci na podporu Romů v centru města do Duchcova přijeli. Akce se nakonec obešly bez incidentu. Pochod, který podle policistů měl být protiromský, podle pořadatelů zaměřený proti kriminalitě, údajnému porušování zákonů policií a na podporu práv občanů, skončil v pět odpoledne, většina účastníků potom odešla na vlak.

Na pochod Duchcovem vyrazilo 40 lidí, na cestě se hlouček rozdělil, do centra jich tak zprvu dorazilo 25. Tam se ale přes varování starostky přidali další lidé, pochod tak nakonec byl asi padesátihlavý. Jeho účastníci nesli národní vlajky a provolávali hesla „Čechy Čechům“ a „nic než národ“. Ohlášený konec pochodu měl být na náměstí Republiky, to ale radnice zakázala, protože se na náměstí sešli stoupenci sdružení Konexe, které podporuje místní Romy. I na jejich akci přišlo několik desítek lidí.

Policisté, kteří na duchcovské demonstrace dohlíželi, se obávali střetu u náměstí Republiky, ohradili ho proto páskou a hlídali. Čeští lvi však svůj pochod ukončili na parkovišti v Husově ulici, přednesli proslovy a většina odešla na nádraží. Několik se šlo podívat na „konkurenční“ akci na náměstí, kde proběhlo hudební vystoupení a výstava o romském holocaustu.

Policisté obě skupiny výrazně přečíslili, bylo jich na 350. Na ohlášené akce se připravili i po zkušenostech z červnového pochodu, který organizovala Dělnická strana sociální spravedlnosti. Část jeho účastníků se tehdy pokusila odbočit z ohlášené trasy a s policisty se střetla. Pět lidí tehdy utrpělo zranění.

Starostka Jitka Bártová vyzvala místní, aby se k pochodu nepřipojovali. „Občanům, kteří jsou zvědaví nebo v sobě mají nějakou nespokojenost a budou to chtít někde ventilovat, jsem se pokusila vysvětlit, aby to neventilovali tímto způsobem a v sobotu se do ničeho nezapojili,“ řekla starostka. Místní obyvatelé ovšem sami svolali další protestní pochod na příští týden.

Napětí panuje v Duchcově od počátku června, kdy na veřejnost unikly záběry z pouliční kamery, která zaznamenala útok na manželský pár, ze kterého policie později obvinila skupinu Romů. Během června potom ve městě proběhly dva velké protiromské protesty. První byl poklidný, po skončení se část demonstrantů chtěla vydat na místo, kde bydlí rodina údajných útočníků, ale zastavila se, když se jí do cesty postavili policisté. Druhá protestní akce skončila násilnostmi. Další protestní akci ohlásili místní lidé, a to již na příští týden.