Stát pošle na Blanku další miliardu, dluhy ale zůstávají

Praha - Metrostav se po měsících dočká dalších peněz na dostavbu Blanky. Primátor Prahy Tomáš Hudeček potvrdil, že firmě do konce roku zaplatí 1,2 miliardy korun. O zbylých 800 milionech korun na fakturách se zatím nehovoří, prý k nim chybí podklady. Podle mnohých předražená Blanka už stála 27 miliard. Konečný účet má být 36 miliard korun. Otevření se plánuje na jaro příštího roku.

Praha dlouho neplatila - nabíhaly úroky a práce nebyly tak rychlé

Od loňského května se hlavní město k placení faktur Metrostavu postavilo zády. Důvodů bylo víc - podle města docházelo k významným změnám v projektu. Problémem však byl pravděpodobně i nedostatek peněz. Dluh za odvedené práce se vyšplhal na 1,8 miliardy korun. Celá stavba se tak málem zastavila. Na jaře nicméně část dluhu byla splacena a nyní byly přislíbeny další peníze. „Snažíme se analyzovat to, co už bylo postaveno, jestli je to v pořádku,“ doplnil primátor.

Stavba tunelového komplexu začala už v roce 2007 - severozápadní část městského okruhu bude dlouhá skoro 6,4 kilometru a doplní tak už provozovaných 17 kilometrů okruhu. Výstavbu komplexu však od počátku provází množství problémů. Během ražby se tunel třikrát propadl a Metrostav kvůli nehodám dostal od báňského úřadu několik pokut. Místní obyvatelé si také často stěžovali na hluk nebo prašnost ze stavby.

S budováním Blanky jde ruku v ruce i stavba Trojského mostu

Most by měl být pro tramvaje otevřen už letos na podzim, času na dokončení proto moc nezbývá. I u této stavby se objevily komplikace s cenou. Původně se počítalo s půlmiliardovou investicí, náklady na výstavbu se ale podle Metrostavu vyšplhaly na miliardu. Praha s firmou o částce jedná. Podle primátora termín otevření mostu v ohrožení není.