Pražští bezdomovci budou mít nová denní centra, přijedou do nich autem

Praha – Čtyři nová denní centra a také centrální dispečink koordinující práci sociálních pracovníků budou výhledově sloužit pražským bezdomovcům. Sociální pracovníci budou po městě jezdit vozidly, kterými bezdomovce svezou do jednotlivých center, ta jim potom nabídnou základní péči a azyl v zimních měsících.

Pražský magistrát začal hledat způsob, jak nadále přistupovat k bezdomovcům. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) před časem oznámil, že chce dostat bezdomovce z prostředků městské hromadné dopravy a také zajistit, aby se bezdomovci myli a převlékali.

Denní centra pro bezdomovce chce město postavit v Dejvicích a na Smíchově, další bude ve Strašnicích nebo Vršovicích, čtvrté ve Vysočanech nebo Libni. Podle pokynů centrálního dispečinku do nich budou bezdomovce přivážet sociální pracovníci osmnácti služebními automobily. Náklady na projekt se pohybují kolem 66 milionů korun. „Nebude to levné, ale vycházíme z toho, že je to sociopatologický jev, který měl být řešen již dávno,“ poznamenal primátor Hudeček.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Městská opozice se však nad plánem pražského vedení pozastavuje. Především zastupitelům není jasné, jakým způsobem budou sociální pracovníci bezdomovce přesvědčovat, aby nastoupili do aut a odjeli do center, místo aby celý den jezdili tramvají. „Praha každou zimu řeší, jak pomoci lidem na ulici, když přijdou mrazy. Dlouhodobé řešení ale město doposud nenalezlo,“ poukázal zastupitel Petr Dolínek (ČSSD).

V Praze žije na ulici podle odhadů kolem čtyř tisíc lidí. Zejména v mrazech nemají poskytovatelé sociálních služeb dostatečné kapacity, aby všem lidem bez domova poskytli přístřeší, lidé tak často spí ve stávajících denních centrech třeba jen na židlích a chodí se „ohřívat“ do tramvají či autobusů. Přesto každý rok umrzne v Praze několik bezdomovců.