Velký Javorník ozdobila nová rozhledna

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) - Turisté pozor, máte další cíl výletu. Ode dneška je zpřístupněna nová rozhledna na Velkém Javorníku. Celková výška stavby je 26 metrů a jsou na ní dvě vyhlídkové plošiny. Navštívit ji bude možno zdarma po celý rok. Velký Javorník je vysoký 918 metrů. Je nejvyšším vrcholem Veřovických vrchů, nejzápadnějšího předhůří Moravskoslezských Beskyd.

Velký Javorník leží nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm. Specialista ochrany přírody z krajského ředitelství Lesů ČR ve Frýdku-Místku Václav Langer řekl, že se firma rozhodla postavit rozhlednu na Velkém Javorníku, protože už tam v minulosti jedna stála. V 60. letech minulého století ale byla kvůli špatnému stavu zbourána. Inspiraci pro vzhled nové rozhledny si stavitelé vzali z místní valašské architektury.

Stavba trvala tři měsíce

„S výstavbou se začalo na konci loňského roku, kdy se stihly udělat betonové základy, a v letošním roce od konce května postupovala výstavba vlastní dřevěné části. Během tří měsíců dřevěná konstrukce byla postavena,“ doplnil Langer.

Zdarma a otevřená po celý rok

„Od samého počátku počítáme s tím, že rozhledna bude celoročně volně přístupná,“ řekl Langer. Pouze v případě, že bude v zimě velká námraza či mnoho sněhu, bude rozhledna zavřena.

Krajský ředitel Lesů ČR Jiří Silvestr uvedl, že náklady na stavbu dosáhly 3,6 milionu korun. „Výstavbu jsme plně financovali z vlastních finančních prostředků, akce proběhla v rámci našeho Programu 2020, jímž celostátně podporujeme veřejně prospěšné funkce lesů,“ uvedl.

Z rohledny se skýtá pohled na beskydské vrcholy Lysou horu, Smrk, Kněhyni či Radhošť, ale vidět je i Ostravsko nebo Jeseníky.