Následky červencové vichřice stále neodklizeny - práce skončí v zimě

Jihlava - Červencová větrná smršť po sobě zanechala řádnou spoušť. Kolem silnic je stále spousta polámaných stromů a větví, které zasahují do vozovek. To je riziko pro řidiče především v noci a při špatném počasí, kdy je snížená viditelnost. Silničáři budou následky kalamity odklízet až do zimy, nemají totiž dost peněz na zaměstnání více pracovníků.

Vyhnout se popadaným stromům na užších tazích je problém. Na Vysočině mají s polomy problémy především řidiči autobusů. „Nevidíte kam a do čeho vlastně jedete. V noci jsou popadané větve špatně vidět a hrozí rozbití čelního skla,“ upozorňuje řidič autobusu Zdeněk Bojko.

Silničáři musí místa, kde stromy zasahují do krajnic, označit. Značky ale na mnoha úsecích chybí. Třeba i na hlavní silnici z Jihlavy na Znojmo. V Rančířově v těsné blízkosti silnice visí mohutné větve téměř na vlásku.

  • Následky vichřice zdroj: ČT Brno
  • Do lesa je zakázaný vstup zdroj: ČT Brno

Odklízení potrvá několik měsíců, nejsou peníze

Silničáři se potýkají s nedostatkem lidí, musí totiž plnit i letní termíny plánovaných oprav. Na brigádníky jim už peníze nezbývají. Odklízení stromů tak na mnoha místech potrvá i několik měsíců.

„Musíme projednat s životním prostředím, aby nám povolilo zásahy do zeleně. Tu první část můžeme uklidit zhruba do měsíce,“ tvrdí František Kavina, náměstek Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina.

Polomy už postupně likvidují i majitelé lesů na Žďársku a Havlíčkobrodsku. Dál tam ale na mnoha místech platí zákaz vstupu. Následky červencových bouří neodklidila i některá města.

Silničáři nestíhají odklízet popadané stromy (zdroj: ČT24)