Cyklisté častěji bourají - policisté slibují více kontrol

Jihlava - Kvůli rostoucímu množství nehod i smrtelných úrazů hodlají policisté častěji kontrolovat cyklisty na silnicích i pro ně určených stezkách. Začali na Vysočině - v regionu už letos přišli na kole o život čtyři lidi. Muži zákona se zaměřují na povinné vybavení, stav kola i alkohol.

Policisté se dnes zaměřili na oblíbenou cyklostezku mezi Jihlavou a rakouským Raabsem. Kontrola se zaměřuje na stav kola, odrazky, světla, kvalitu plášťů a samozřejmě i na případný alkohol v krvi cyklisty.

„Zákon o silničním provozu pohlíží na cyklistu jako na řidiče nemotorového vozidla,“ podotýká Radek Hamža, vedoucí dopravního oddělení Policie Kraje Vysočina. Policistům je jedno, zda jede cyklista po stezce, nebo po silnici. Jízda podle předpisů, kolo v pořádku a žádný alkohol platí na všech místech - včetně speciálních vinných stezek na jižní Moravě.

Alkohol

  • Více než jedno promile - hrozí ve správním řízení pokuta až 50 tisíc. O body ani řidičský průkaz cyklista přijít nemůže.
  • Pokud je množství promile nižší - hrozí pokuta od 2 500 do 20 tisíc korun.

V Česku stoupá počet nehod zaviněných cyklisty a taky počet smrtelných úrazů. Policisté slibují častější kontroly, nejen na silnicích, ale i cyklostezkách.

Policisté se zaměří na cyklisty - množí se nehody (zdroj: ČT24)