Spory v dobřichovickém ústavu nekončí, tahanice jsou o platy i účetnictví

Dobřichovice (Praha-západ) – Třikrát vyšší plat, než je obvyklé, dostávali někteří vychovatelé z Diagnostického ústavu ve středočeských Dobřichovicích, uvedla jeho ředitelka Blanka Hrudková, která čelí kritice svých podřízených a žádostem o odvolání. Tvrdí, že se zaměstnanci chtějí pomstít, protože jim zrušila tzv. přeúvazkování a významně snížila mzdy. Hrudková také poukázala na chyby v účetnictví, kvůli kterým podalo trestní oznámení ministerstvo školství. Podle ředitelky se chyby objevovaly v době, kdy ústav vedl předchozí ředitel Jan Stárka.

Ředitelka dobřichovického diagnostického ústavu Blanka Hrudková po svém nástupu do funkce loni v srpnu nechala zkontrolovat hospodaření ústavu v letech 2009 až 2012, údajně nalezla nedostatky v celkové výši zhruba 15 milionů korun. Ministerstvo školství proto už podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle ředitelky Hrudkové nebyly účtovány fondy podle účetních standardů, nebyl správně zaúčtován majetek nebo nebyly dlouhodobě řešeny pohledávky či závazky. „Byly odhaleny nepodložené vnitřní účetní doklady, kterými byla ovlivňována roční účetní uzávěrka,“ doplnila ředitelka.

Sama Hrudková se ale stala terčem kritiky zaměstnanců dobřichovického ústavu. Část z nich tvrdí, že nezvládá svoji práci a byla dosazena shora. V květnu dokonce vznikla petice za odvolání ředitelky, kterou podepsala asi tisícovka lidí. „Pod jejím vedením se provoz stal chaotickým a nekoncepčním. Následkem jejích personálních změn došlo k oslabení odborného týmu a do vedení zařízení dosadila své známé,“ prohlásil v květnu vychovatel Jan Kubát.

Blanka Hrudková je však přesvědčena, že proti ní zaměstnanci vystoupili hlavně proto, že je připravila o podstatnou část příjmů. Uvedla, že někteří vychovatelé měli dva i tři pracovní úvazky a měsíčně dostávali až 70 tisíc korun hrubého, zatímco obvykle vychovatelé v ústavech dostávají pouze kolem 20 tisíc. „Není možné, aby vychovatel měl dva nebo tři pracovní úvazky, když den má pouze 24 hodin. Ihned po svém nástupu jsem tyto podivné praktiky zastavila,“ uvedla Hrudková.

Chyby v účetnictví dobřichovického ústavu? (zdroj: ČT24)