Brněnská ODS sepsala petici: Nesouhlasí s výměnou domů v centru za nemovitosti u Lužánek

Obyvatelé Brna podepisují petici proti výměně domů v centru města za nemovitosti, které brání dostavbě nového fotbalového stadionu za Lužánkami. S peticí přišli zastupitelé opoziční ODS. Podle vedení města ale zatím není nic rozhodnuté.  Na domy si teprve nechává zpracovat znalecký posudek.

Město nemůže stadion za dvě miliardy stavět, dokud nemovitosti podnikatele Libora Procházky nezíská. Podnikatel navíc odmítá peníze či pozemky a požaduje směnu nemovitostí za nemovitosti, což je důvod, proč město namísto finančního vyrovnání hledá vhodné domy.  

Zastupitelé města Brna sice neměli výměnu historických domů za nemovitosti u Lužánek na pořadu jednání, přesto se na toto téma opět bouřlivě diskutovalo. Zastupitelé ODS přišli s peticí, ve které se směnou nesouhlasí.

Patří mezi ně například loni zrekonstruovaná krytá tržnice na Zelném trhu nebo Dům pánů z Kunštátu. „Jsou to skutečně budovy s nevyčíslitelnou historickou hodnotou. A ty by měly zůstat v majetku města Brna. V úvahu přichází jakákoliv dohoda, kdy ze strany města Brna nebude nabízen majetek, který má historickou hodnotu,“ řekla za petiční výbor Markéta Vaňková (ODS).

Dohoda o směně ještě uzavřená není, ani posudek

Vedení města však namítá, že dohoda s podnikatelem Procházkou uzavřená ještě není. A že chce zatím zjistit cenu nemovitostí. „Až pak půjdeme případně do těch jednání. To znamená, nedá se dnes říct, toto jsou ty domy, které půjdou do směny, zda vůbec k takovéto dohodě a směně dojde, myslím si, že jsme od toho daleko,“ vysvětlil náměstek primátora města Brna Petr Hladík (KDU – ČSL).

Vypořádání majetků s Liborem Procházkou je prvním krokem k novému fotbalovému stadionu za Lužánkami a splnění slibu, který vedení radnice dalo voličům. Podnikatel Procházka vlastní na pozemcích města garáže a tenisovou halu.

Stadion za dvě miliardy má vzniknout v místě, kde je stadion starý. Zbrojovka, která tam v minulosti vyhrála titul, ho opustila na počátku tisíciletí a od té doby chátrá. Nový stadion má mít kapacitu 30 tisíc míst.

Brno nedávno zvažovalo směnu devíti nájemních domů v centru, proti tomu se ale postavili obyvatelé domů a později i část koalice. Zastupitelé pak odhlasovali usnesení, že dotčené domy nevymění.

Proto vedení města vybralo dalších pět nemovitostí, které nechá ocenit. „Jsou to nemovitosti, na kterých proběhla v rámci koalice shoda,“ uvedl primátor Petr Vokřál (ANO).

Nebudu reagovat na petici, která mi není adresována. Nemovitosti, které chce za majetek za Ponavou směnit město Brno, navrhuje samo město Brno, nikoliv já,
Libor Procházka
podnikatel

Pospíšil: Město by mělo cenu nemovitostí za Lužánkami znovu prověřit

Proti směně se staví také opoziční zastupitel Oliver Pospíšil z ČSSD. Rovněž on požaduje, aby město zaplatilo penězi a prověřilo, kolik má vlastně podnikateli dát. „Mám důvodnou pochybnost nad tím, že by nemovitosti za Lužánkami, které patří firmám pana Procházky, měly hodnotu 265 milionů. Jsou na to dva posudky, ani jeden podle mě nehovoří o ceně obvyklé,“ řekl opoziční zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD).

„Není to tak, že bychom těchto pět nemovitostí už vzali a směnili je. Já chci, aby to veřejnost takto vnímala. My něco oceňujeme, a jestli se dohodneme, to záleží na dvou stranách,“ vysvětlil náměstek primátora Richard Mrázek (ANO).

Podle něj je město v případě nižší hodnoty pěti domů ochotné zbytek doplatit. Ve hře je ale i možnost, že by to vycházelo bez doplatku nebo by naopak měly vyšší hodnotu a zvažovalo by se vynětí některého z domů nebo doplatek z Procházkovy strany. V případě výměny by město muselo jednat s nájemci tržnice, podle Mrázka je ale zatím předčasné o čemkoliv jednat, dokud nebude hotový posudek o ceně. 

Brno řeší spor s Procházkou více než 10 let. Pokud se nedohodnou, bude muset město platit 16 milionů ročně. Přestože nemovitosti leží na pozemcích města, Brno už prohrálo s Procházkou soud za užívání některých komunikací nebo střechy podzemních garáží, která slouží jako parkoviště.