Starosta Znojma Vlastimil Gabrhel rezignoval. Město bude volit nového

Starosta druhého nejvýznamnějšího města jižní Moravy Vlastimil Gabrhel (ČSSD) rezignoval na svou funkci. Důvody uvedl odstupující starosta osobní. Opozice mu ale dlouhodobě vytýká problémy v komunikaci. Nový starosta se má volit na zastupitelstvu, které se sejde 12. února. Do té doby bude Gabrhelovy kompetence vykonávat místostarosta Ludvík Hekrle (KSČM).

Vlatimil Gabrhel (ČSSD) stál v čele města od roku 2011, kdy vystřídal spolustraníka Zbyška Kaššaie. O tři roky později se stal starostou znovu poté, co se sociální demokracií vyhrál volby. Důvod rezignace mluvčí města v tiskové zprávě neuvádí. Gabrhel má podle radních dlouhodobě neshody s opozicí, vytýká mu především neexistenci diskuse nad problémy města.

Koaliční ani opoziční politici nebyli rezignací výrazně překvapeni. Už delší dobu prý podobný krok očekávali. „Uvedl jako důvod osobní důvody, což respektuju,“ řekl Gabrhelův stranický kolega a místostarosta Jan Grois, který je adeptem na nového starostu.

Podle místostarosty Ludvíka  Hekrleho (KSČM) šlo o kombinaci vlastních zdravotních důvodů a problém se zdravotním stavem starostových rodičů.„Také si myslím, že dost velkou roli sehrál výsledek sněmovních voleb,“ podotkl Hekrle.

Gabrhel se už nedostal do Sněmovny z pátého místa kandidátky. Podle radního Davida Štolpy (ANO) se proslýchalo, že má Gabrhel zdravotní problémy.

Podle Jiřího Kacetla (Pro Znojmo), byly vidět náznaky posledního půl roku. „Ve všech videích na facebooku, kde se sociální demokracie chlubila tím, co pro město udělala, vystupoval pan Grois, starostu nebylo vůbec vidět, nepadlo o něm slovo. Vypadalo to, že lídrovství přebírá on, i když na zastupitelstvo chodil starosta normálně,“ řekl Kacetl.

Lidovec  Pavel Jajtner říká, že se problémy táhly měsíce. „Míval problémy s komunikací s opozicí a problémy se přenášely i dovnitř ČSSD. Nějaký vnitřní vývoj tam asi probíhal,“ řekl Jajtner. Grois tyto spekulace nechtěl komentovat.

Současné koalici se daří snižovat zadlužení Znojma, našlo nájemce pro bývalý pivovar, opravuje klášter v Louce a postupně revitalizuje znojemské parky. Opozice ale koalici trvale kritizuje za příliš autoritativní přístup k vedení města a za to, že některé projekty jsou drahé, nekvalitní či nevhodné. Jeden z největších problémů byla rekonstrukce fotbalového stadionu, podle opozice velmi nekvalitní. Opozici se dlouhodobě nelíbí ani přístup vedení města k obnově parků.

„Veškeré kompetence po odstoupivším starostovi nyní převzal do zvolení nového starosty statutární zástupce Ludvík Hekrle,“ vysvětlila mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková s tím, že statutární zástupce rozhodl v reakci na starostovou rezignaci posunout termín únorového zastupitelstva na dřívější termín.

Nový starosta by měl vzejít ze současné koalice ČSSD, ANO a KSČM. Prioritami druhého nejvýznamnějšího města jižní Moravy jsou podpora dostavby obchvatu, investice do infrastruktury a školství a podpora cestovního ruchu. Město Znojmo také v letošním roce chystá pokračování úspěšného projektu Kolumbus, který pomohl přilákat do města nové investory a snížit nezaměstnanost.