Běžný život očima fotografa Mikulky - v olomoucké galerii

Olomouc - Sentiment, to je název výstavy snímků meziválečného fotografa Josefa Mikulky. Uvedla ji olomoucká Galerie Café Amadeus v Arcidiecézním muzeu. Rodák z Bohuslavic u Litovle už je skoro čtyřicet let po smrti, jeho fotky, které zachycují běžný život, ale stále patří mezi vysoce umělecky i historicky ceněné.

Inspirací pro fotografa Josefa Mikulku byly toulky po litovelském Pomoraví, olomouckých uličkách, ale i dalekých krajích. Podle odborníků nepřekypují jeho snímky experimentem, ale dokumentují obyčejný život.

Mikulka byl také teoretik, sám vytvořil projekční přednášku pro amatérské fotografy. Soubor jeho diapozitivů obletěl fotografické kluby po celém Česku. Ač byl amatér, na zahraničních výstavách posbíral řadu cen. Jeho práce ocenili na mezinárodních salonech v Lucernu nebo Cannes. „O kvalitě jeho tvorby svědčí to, že jeho fotografie Vánoční stromek byla otištěna na titulní straně prestižního amerického časopisu,“ řekla historička umění Štěpánka Bieleszová.

  • Fotografie Josefa Mikulky zdroj: ČT24
  • Fotografie Josefa Mikulky zdroj: ČT24

Nejspíše proto, že nebyl průkopníkem nových trendů, zastínili ho jeho dnes slavnější vrstevníci. Třeba František Drtikol nebo Jaromír Funke. „Myslím si, že ani neměl snahu proniknout do celostátního kontextu, byl to autor regionálního charakteru,“ vysvětlil fotograf Jindřich Štreit. Podle historiků mají jeho díla i dokumentační hodnotu. Řada míst po Olomouci, která fotografoval, už totiž dnes vypadá jinak.

V Galerii Café Amadeus, která se zaměřuje na tvorbu střední a nejmladší fotografické generace, bude výstava pokračovat do 15. září.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)