Za Lázněmi Bělohrad jsou údajně zakopané sudy s kyanidy

Lázně Bělohrad - Lázně Bělohrad na Jičínsku vystrašila zpráva, že by se poblíž města na místě bývalé skládky měly nacházet zakopané sudy s jedovatými kyanidy. Radnici o tom informovali bývalí zaměstnanci už neexistujícího státního podniku Narex, který prý na skládku za městem chemikálie vyvážel. Případ prověřuje Česká inspekce životního prostředí.

Radnice vychází hlavně ze svědectví muže, který tvrdí, že sudy s kyanidy na skládku pro podnik Narex opakovaně vozil. „Město to rozhodně nebere na lehkou váhu… Předal jsem podnět na ČIŽP,“ uvedl Pavel Šubr (nestr.), starosta Lázní Bělohrad. Česká inspekce životního prostředí potvrdila, že případ prověřuje. Víc informací by měla zveřejnit v příštím týdnu. Podle některých bývalých zaměstnanců státního podniku Narex se sudy s chemikáliemi na skládku vozily v 70. a 80. letech. Odborníci ale o přítomnosti jedů pochybují.

V areálu někdejší firmy Narex dnes podniká společnost Deprag, které při privatizaci v 90. letech stát slíbil, že veškeré ekologické škody na vlastní náklady zlikviduje. Aktuálně finišuje sanace zamořené zeminy pod bývalými výrobními halami. Pokud bělohradská radnice bude chtít vědět, zda jsou nějaké chemikálie i na bývalé skládce za městem, pravděpodobně si bude muset zaplatit průzkum.

Ohrožují Lázně Bělohrad nebezpečné chemikálie? (zdroj: ČT24)