Referenda ve stínu duelu Zeman – Drahoš netáhla. Ve Vinoři i České Lípě přišlo málo lidí

Dvě referenda, která se uskutečnila ve stínu druhého kola prezidentské volby, skončila neúspěšně. V pražské Vinoři i v České Lípě přišlo hlasovat příliš málo lidí na to, aby byl výsledek platný – ve Vinoři 23 procent, v České Lípě jen 15 procent voličů. K platnému výsledku je potřeba pětatřicetiprocentní účast.

Zatímco souběžně s prvním kolem prezidentské volby se konalo sedm místních referend a s jedinou výjimkou byla všechna platná, na druhý prezidentský volební víkend připadla jen dvě a obě neplatná. Souběžně s volbami hlasovali lidé o pozemcích ve Vinoři, v České Lípě bylo referendum až v neděli.

Ve vinořském referendu se vyjádřilo pouze 23,2 procenta voličů namísto 35 procent potřebných k platnému výsledku. Hlasovali o případném vypovězení smlouvy, kterou městská část uzavřela s developerem. Ten chce vytvořit nové domy, podle radnice půjde ruku v ruce se vznikem nových domů například i vznik sportoviště či nových parkovacích míst, radnice získá bezúplatně pozemky pro obchvatovou komunikaci. Starosta František Švarc také argumentoval tím, že budou domy jen dvoupatrové, což je mnohem méně, než připouští územní plán.

Z lidí, kteří přišli, hlasovala drtivá většina pro vypovězení smlouvy. Referendum se přitom konalo sice souběžně s volbami, ale v jiné budově. Podle zmocněnce přípravného výboru Jana Obruči (KDU-ČSL) se ve Vinoři objevily propagační letáky, které vyzývaly k neúčasti u referenda. V pátek odpoledne se městskou částí šířila informace, že už referendum skončilo, přestože bylo možné hlasovat stejně jako v prezidentské volbě až do pátečního večera a navíc ještě v sobotu.

Referendum ve Vinoři vypsal soud, nikoli však podle přání občanské iniciativy, která hlasování podnítila, k prvnímu, nýbrž až k druhému kolu prezidentské volby. Referendum chtěli iniciátoři spojit už s říjnovými volbami do sněmovny, zářijové zastupitelstvo však s jeho vyhlášením nesouhlasilo.

V České Lípě hlasovalo 15 procent lidí. Podle starostky chtěla referendum jen opozice

V České Lípě se sice hlasovalo o volebním víkendu, ale až ve chvíli, kdy již všichni věděli, kdo bude příštích pět let prezidentem republiky. K nedělnímu referendu přišlo 15,45 procenta voličů.

Obyvatelé města odpovídali na pět otázek – o rekonstrukci Jiráskova divadla, výstavbě venkovního bazénu, koupi Kounicova domu, odkoupení rozhledny na Špičáku a vybudování knihovny na Jeřábkově náměstí. Ti, kdo k referendu přišli, byli nakloněni rekonstrukci divadla a koupi Kounicova domu, naopak se jim nelíbila myšlenka na stavbu bazénu a odkoupení rozhledny.

Referendum v České Lípě se mimo jiné týkalo odkoupení vyhořelého Kounicova domu z 18. století, kterému bez opravy hrozí zánik
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Podle starostky Romany Žatecké ale bude vzhledem k velmi nízkému zájmu o hlasování vše pokračovat jako dosud. „Potřeba města tady je jednoznačně daná. Kdyby referendum bylo závazné, tak by pohled mohlo změnit, to se ale nestalo,“ podotkla.

Část opozice ovšem vedení města kritizovala kvůli načasování. Že přijde málo lidí, kritici radnice předvídali vzhledem k tomu, že se hlasovalo den po volbách – k těm přitom ve městě přišlo přes 55 procent voličů. „Je to ostuda vedení města,“ řekl opoziční zastupitel Tomáš Vlček (SLK).

Vedení radnice zdůvodnilo vypsání referenda až na neděli obavou, že by při souběhu nebylo dost lidí do komisí referenda. Starostka si nemyslí, že by jiný termín měl na výsledek vliv. „Pokud se chtějí lidé k něčemu vyjádřit, tak se k tomu vyjádří v pondělí, v pátek nebo v neděli,“ soudí. Výsledek – tedy neplatné hlasování – se podle ní dá interpretovat tak, že ve městě žádné velké volání po referendu nebylo a chtěla ho jen opozice.