Silné bouřky pocuchaly jižní Čechy a míří na Vysočinu

Praha - Hasiči na jihu Čech museli dnes večer kvůli následkům silných bouřek zasahovat zhruba na 80 místech. Většinou odstraňovali stromy, které spadly na komunikace, na Prachaticku evakuovali dětský tábor. Hasili také několik stromů zapálených bleskem. Bouřky se do jižních Čech přihnaly přes Šumavu z Rakouska. Podle meteorologů je provázelo velké množství blesků, přívalové srážky a silný nárazový vítr. Ve čtvrtek a v noci na pátek se bouřky pravděpodobně přesunou i na Moravu a do Slezska.

„Evidujeme zatím asi 50 výjezdů, a to hlavně na Prachaticku v okolí Lenory a Českokrumlovsku. U Soumarského Mostu jsou evakuovány dva dětské tábory,“ uvedla mluvčí hasičů. Záchranáři měli potíže se k dětem přes spadané stromy dostat, evakuace ale byla preventivní a nikdo nebyl zraněn.

Komplikace způsobila bouřka i v dopravě, zastavila například železnici mezi Volary a Lenorou, ta by ale do rána měla být opět v provozu.

Silné bouřky pocuchaly jižní Čechy a míří na Vysočinu (zdroj: ČT24)

Silné bouřky od neděle zasáhly území Česka opakovaně. Po nedělních bouřích, které napáchaly velké škody, následovaly další v noci na dnešek. Dnes dopoledne Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před velmi silnými bouřkami pro Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj, platí od dnešních 17:00 do čtvrtečních 08:00.

K bouřkám se opět přidají vysoké teploty

Ve čtvrtek Česko opět potrápí vedra. Výstraha ČHMÚ před vysokými teplotami platí od dnešního poledne do čtvrtečních 20:00 pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. „Tropický vzduch bude proudit do severozápadní poloviny Čech ještě ve středu, na ostatní území do čtvrtka a na jihovýchod území ještě i v pátek,“ uvedl ČHMÚ. „Maximální denní teploty vzduchu vystoupí na většině území na 29 až 33 stupňů Celsia, na východě bude dnes kolem 36 stupňů a ve čtvrtek na Moravě a ve Slezsku nejvyšší teploty v intervalu 34 až 39 stupňů,“ dodal.

Na západě Čech se začne zítra ochlazovat, na východě bude ještě až 38 °C. Ke konci týdne se budou teploty pohybovat kolem 23 stupňů. V sobotu můžeme očekávat déšť nebo přeháňky, v neděli už by mělo být polojasno.

Horké počasí v Lázních Bohdaneč
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK
Vydáno pod