Záchranné práce v bývalé vyhořelé textilce skončily. Opravy vybavení vyjdou na miliony

Záchranné práce v Karnole (zdroj: ČT24)

Památkáři tento týden ukončili záchranné práce v objektu bývalého textilního závodu Karnola. Areál 20. prosince zachvátil masivní požár. Vlastník objektu, město Krnov, musí budovu vzorkovny a přilehlé dílny zabezpečit a zjistit, zda je stále možné v nich vybudovat muzeum. Podle mluvčí města Dity Círové se náklady na záchranu poničených vzorníků odhadují na 12 milionů korun.

„Musíme uvést objekt bývalé textilky do uživatelného a bezpečného stavu a zjistit, zda i po požáru bude možné na revitalizaci Karnoly čerpat evropské finanční prostředky, které Krnov získal z Integrovaného regionálního operačního programu,“ řekla mluvčí města Dita Círová. Už dříve mělo město přislíbeno na projekt muzea 123 milionů korun.

Záchranné práce památkářů podle ní pro tuto chvíli skončily. „Z hlediska památkové péče jsme v dezinatuře, v níž byly uloženy vzorníky látek, cívky s přízemi a strojní vybavení ve stavu posledního pracovního dne, už téměř hotovi,“ sdělila Andrea Šírová z odboru památkové péče města.

Poškozené nejcennější vzorníky, papírové karty a příze na cívkách, které se měly zmrazit, aby nedošlo k jejich úplnému znehodnocení, jsou uložené v mrazicích boxech, zbytek je uskladněn v budovách sousedního státního archivu.
Andrea Šírová
odbor památkové péče, Krnov

Cennosti se suší také v Bruntále

Část listinných materiálů byla odvezena k dosušení do Muzea Bruntál a součástky strojů se budou převážet do prostor městského muzea k dočasnému uskladnění. „Stroje zůstaly na místě, jsou očištěné, stabilizované a necháme si zpracovat restaurátorský záměr s popisem prací, které jednotlivé stroje vyžadují, a s cenovou nabídkou. Podle toho se pak budeme rozhodovat, které stroje by měly být zrestaurovány a které prezentovány ve stávajícím stavu,“ dodala Šírová.

Město již má také první odhad ceny za restaurování vzorníků. „Je vysoká, v průměru 150 000 korun za svazek. Znamená to, že jen zrestaurování vzorníků z mrazicích boxů by stálo minimálně 12 milionů korun. Vzorníky k restaurování proto budeme muset pečlivě vybírat,“ dokončila.

Město nyní musí zabezpečit samotnou budovu vzorkovny a dílny, zabednit vysklená okna a zacelit díru ve střeše, která vznikla při hašení požáru. Seznam těchto prací už úředníci zaslali na odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, do jehož kompetence národní kulturní památka patří. V nejbližší době budou zahájeny také práce na projektové dokumentaci pracovně nazvané Karnola – následky požáru.

„Půjde o revizi původní projektové dokumentace, která by měla odpovědět na otázku, jak moc následky požáru ovlivní rozsah stavebních prací, které podle původního plánu mají začít na jaře. Změny v projektu pak posoudí ministerstvo pro místní rozvoj a rozhodne, zda i v této přetvořené podobě bude ochotno náš projekt financovat z IROP,“ uvedl místostarosta Michal Brunclík (ČSSD).

Město má v plánu z bývalé továrny vytvořit centrum kultury a vzdělávání. Zázemí by zde mělo najít Městské muzeum v Krnově a chybět by neměly multifunkční prostory určené k setkávání obyvatel.

Požár v Karnole (zdroj: ČT24)