Dotkly se vás změny v pražské MHD? Aplikace napoví

Praha - Cestující v Praze najdou na internetu novou mapu městské hromadné dopravy. Spustil ji zpravodajský server iHNED.cz. Aplikace dokáže určit nejvhodnější trasu metrem, tramvají nebo autobusem, porovnává také rozdíly před poslední velkou změnou jízdních řádů loni v září a teď.

Po loňských velkých změnách změnil organizátor hromadné dopravy ROPID těsně před prázdninami trasu dalších pěti tramvajových a jedenácti autobusových linek, dvě skončily úplně. V nové aplikaci „Jak daleko dojedete pražskou MHD“ se můžete přesvědčit, jak se změny dotýkají vás osobně. Pomocí aplikace zjistíte, kam se z vybrané zastávky za určitý časový úsek dostanete a také, jak daleko byste ze stejné adresy dojeli před prázdninami a před loňskou velkou změnou jízdních řádů. 

Nová mapa pražské MHD (zdroj: ČT24)

Filip Drápal, mluvčí ROPID:

„My jsme nikdy neříkali, že budeme razantně zrychlovat dopravu po Praze, ono to ani příliš nejde. Ale říkali jsme, že to zjednodušíme, zpřehledníme a zefektivníme, což myslím, že se nám podařilo. Je důležité, že se nám potvrdilo, že ty nejčastější cesty, což je cesta na půl hodiny, se nezměnily, nebo jsou i rychlejší.“

Cestujících, kteří nastupují v hlavních dopravních uzlech, se změny skutečně příliš nedotkly. Pasažéři z okrajových částí města snížení komfortu pociťují. Mimo špičku a o víkendu jsou intervaly mezi dvěma tramvajemi či autobusy i dvakrát delší.