Veterináři potvrdili mor u osmého divočáka uhynulého za ohradníky. Zamořená oblast se přesto zmenší

Oblast zamořená africkým morem prasat se od 1. února zmenší zhruba na 40 procent okresu Zlín. Zahrne především jeho severní část. Velkochovy prasat se díky chystané změně ocitnou mimo sledovanou zónu, což jim má pomoci s odbytem. V místech vyňatých ze zamořené oblasti budou moci lidé opět jíst maso z ulovených divočáků.

Kvůli rozšíření nákazy 9. ledna veterinární správa zvětšila vysoce rizikovou oblast nákazy. Zamořená oblast, která dosud zahrnovala celý zlínský okres, se naopak zmenší. Zahrne především jeho severní část. O zmenšení zamořené oblasti na méně než polovinu zažádal stát už dřív a Evropská komise mu vyhověla.

Krajská veterinární správa se podle ministra zemědělství  v následujícím období zaměří na kontrolu malochovů domácích prasat v celém Zlínském kraji. „Malochovy jsou velkým rizikem při možném dalším šíření nákazy,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO).

Původní zamořená oblast se zvětšenou rizikovou zónou uprostřed
Zdroj: SVS

Mimo zamořenou oblast se znovu ocitnou velkochovy firem Zemet, Lukrom a farma chovatele Šánka z Vlachovic. Pomoci by jim to mělo s odbytem.

Potíže s odbytem výrobků ale hlásí i Plemenářské služby z Těšnovic, místní části Kroměříže, které byly mimo zamořenou oblast i doposud. „Už dnes řetězce od nás chovatelů ze Zlínského kraje odmítají nakupovat vepřové maso a nakupují ho v sousedních státech. Začínají se nám projevovat ztráty,“ řekl zástupce podniku Marek Dluhoš.

Ministr zemědělství avizoval, že má jeho úřad pro zemědělce připraveny refundace finančních nákladů, které museli v souvislosti s africkým morem prasat vynaložit. „U velkochovatelů by škoda do konce ledna měla činit do 2,5 milionu. Jsme připraveni ji kompenzovat,“ řekl ministr.

Milek: Prasečí mor zavlekl na Zlínsko nejspíš brigádník z východu

Zamořená oblast zahrnovala od loňského 3. července celý okres Zlín. Od prvního února se zmenší o víc než polovinu.

V Česku se nákaza, která není nebezpečná pro člověka, objevila poprvé loni v červnu na okraji Zlína. „Z 99 procent zavlekl nemoc do Zlínského kraje člověk. Nejspíš brigádník z východu, který sem dovezl infikované maso,“ vysvětlil Jiří Milek.

Na Zlínsko se vrátili policejní odstřelovači, kteří opět pomohou s lovem divočáků. Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda je jejich zásah zatím domluven na dva až čtyři týdny v místech, kde se zatím lov příliš nedařil. „Pokud budou úspěšní, budou pokračovat,“ řekl Zbyněk Semerád. S nasazením otrávených návnad se nepočítá, dodal.

Veterináři potvrdili nemoc u dalšího divočáka nalezeného mimo ohradníky

Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři potvrdili africký mor prasat u 213 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. V pondělí chorobu potvrdili u osmého divočáka nalezeného za ohradníky.

„Tělo uhynulého zvířete bylo minulý týden objeveno v katastru Kudlova, který je místní částí Zlína,“ řekl Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy. Africký mor prasat se na Zlínsku rozšířil mimo původní vysoce rizikovou oblast ohraničenou elektrickými a pachovými ohradníky na přelomu roku.

Likvidace uhynulého divočáka
Zdroj: ČT24

Veterináři proto rozšířili vysoce rizikovou oblast nákazy africkým morem prasat na Zlínsku o katastry dalších čtyř obcí a místních částí. Konkrétně šlo o Zlín - Jaroslavice, Zlín - Kudlov, Lípu a Želechovice nad Dřevnicí. Do 31. ledna navíc musejí všechny města a obce na Zlínsku odevzdat soupisy hospodářství s chovem prasat domácích.

V pátek se zvýšila odměna za zastřelené dospělé divoké prase, takzvané zástřelné, ve zlínském okrese na 8 tisíc korun. Zmíněná suma se vyplácí za kusy nad 50 kilogramů, za menší to jsou 4 tisíce korun. Zvýšila se i odměna za nalezení uhynulého kusu v celé ČR na 2 tisíce korun, v okrese Zlín pak na 5 tisíc korun.