Sázavský jez se zařadí mezi bezpečnější, přispěje i speciální lanovka

Sázava - Jez v Sázavě dostane vybavení pro záchranu tonoucích včetně speciální lanovky. Postarají se o to vodáci s obecně prospěšnou společností Posázaví a Povodím Vltavy. Úpravy by měly proběhnout na podzim a budou stát 200 tisíc korun. Vodáci registrují v Česku 117 nebezpečných jezů, každý rok se upraví několik z nich. Snahou je zrychlit záchranu tonoucích.

Hlavním rizikem jezu Černé Budy přímo pod Sázavským klášterem jsou vysoké stěny, po kterých vodáci ven nevylezou. Jez je už při mírně zvýšeném průtoku zrádný, nebezpečí je nenápadné. „Pod ním voda tiše mizí, ale z velké dálky se vrací zpátky, a proti tomu člověk neuplave ani centimetr,“ říká Pavel Šálek z Českého svazu kanoistů.

Na jezu má proto vzniknout mimo jiné speciální lanovka, která přiblíží záchranáře k tonoucím. „Případný zásah, když je tonoucí v řece, nám to ohromně urychlí,“ říká starosta Jiří Hanousek, člen Sboru dobrovolných hasičů Sázava.

Příkladem jezu, kde už úpravy proběhly, je jez v Českém Šternberku. Propust je tam uprostřed, a právě proto patřil podle vodáků k těm nejnebezpečnějším. Vodáky tam už dva roky varují značky, k nim přibyly úchyty, žebřík a záchranné kruhy.

Jez na Sázavě bude pro vodáky bezpečnější (zdroj: ČT24)