Agentura pro sociální začleňování končí v devíti městech

Západní Čechy - Po třech letech končí Agentura pro sociální začleňování s intenzivní podporou devíti měst. Ve většině z nich pomohla řešit problémy spojené s existencí sociálně vyloučených lokalit. Výjimkou je Toužim a Jáchymov na Karlovarsku. V Toužimi stavbu sociálního centra zamítli obyvatelé, v Jáchymově podobné zařízení zůstalo jen na papíře.

V suterénu základní školy v Jáchymově mělo vzniknout nízkoprahové centrum. Za 8 milionů korun tu měla být specializovaná učebna, klubovna a nealkoholický bar. „Chtěli jsme vytvořit nějakou základnu, která by pomohla stáhnout naše bývalé absolventy z ulic,“ říká ředitel základky Jan Musil. Radnice už měla připravený projekt, z plánů ale nakonec sešlo.

Podle starosty Bronislava Grulicha (nez.) projekt zkrachoval kvůli neustálým změnám podmínek. Radnice se obávala, že je nesplní a musela by vracet peníze. „V průběhu přípravných prací se objevila celá řada dalších doplňujících požadavků ze strany agentury, změnily se podmínky přidělení dotace,“ vysvětluje starosta.

Ředitel agentury Martin Šimáček tvrdí, že podmínky jsou dlouhodobě stabilní. „Je to spíše o tom, že jsme ten projekt prostě nedokázali s vedením města domluvit a prosadit,“ dodává. I přesto byla podle starosty Grulicha spolupráce s Agenturou dobrá. Jáchymovští zastupitelé před dvěma roky přijali strategický plán sociálni integrace, ten se týká zhruba 150 lidí.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

S nesplněným cílem odchází Agentura i z Toužimi. Stavbu sociálního centra za 22 milionů korun tu vloni zamítli obyvatelé v referendu. „Vyslovili názor, že sociální centrum není potřeba, bylo by to jenom pro někoho,“ říká starosta Toužimi Alexandr Žák (nez.).

Kromě Toužimi a Jáchymova opouští agentura dalších sedm měst po celé republice. Ředitel Šimáček si ale její práci pochvaluje. Úspěch měla například opatření v zaměstnanosti, vzdělávání a sociálním bydlení.