Zastřešení u stanice metra Budějovická se rozpadá, výstup k poliklinice se uzavřel

Kvůli havarijnímu stavu zastřešení veřejné pasáže mezi sídlem České spořitelny a obchodním domem DBK se úplně uzavřel jižní vstup do stanice metra Budějovická na lince C. V pondělí večer bude uzavřen také podchod u jižní části stanice. Lidé mířící k poliklinice, radnici nebo obchodům tak musí vystoupit na opačnou stranu a místo obcházet. Omezení potrvá nejméně do dubna.

„Vstup do stanice metra Budějovická bude možný pouze severním vestibulem. Bezbariérový přístup bude zajištěn pouze do atria – nikoliv až do uliční úrovně,“ informoval dopravní podnik. Uzavřen bude také prostup mezi severním atriem a jižní pasáží.

Magistrát podle mluvčího Víta Hofmana na špatný stav zastřešení pasáže upozorňuje několik let. „Překážkou oprav však byla neúspěšná jednání s vlastníky okolních budov, kteří kladením přehnaných kompenzačních podmínek znemožňovali zahájení rekonstrukce,“ řekl. Vyhlášení havarijního stavu podle něj umožňuje zahájit opravy bezodkladně. Omezení potrvá nejméně do dubna. 

Stanice patří v pražském metru k nejvytíženějším, podle sčítání z roku 2015 jí denně projde přes 90 tisíc lidí. Jižní výstup využívají lidé mířící na přilehlé sídliště, k obchodnímu domu DBK, poliklinice, radnici Prahy 4, Gymnáziu Budějovická nebo k zastávkám příměstských autobusů.

Jižní výstup ze stanice Budějovická se uzavřel
Zdroj: ROPID

„Uzavření vestibulu mě štve, protože jsem na to opakovaně upozorňoval a tlačil na nějaké řešení. Bohužel, tento výstup z metra nespadá pode mě, ale pod oblast majetku, kterou má ve správě ANO,“ uvedl radní pro dopravu a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

„Rekonstrukci máme připravenou už několik let, dlouhodobé nám ji ale znemožňuje vlastník vedlejší nemovitosti. Teprve v prosinci jsme obdrželi kladné stanovisko, ale opět nám klade naprosto nereálné kompenzační požadavky. Abychom je splnili, znamenalo by to změny v projektové dokumentace a tím pádem i opětovné absolvovaní celého schvalovacího kolečka,“ sdělil webu ČT24.cz Karel Grabein Procházka (ANO), který má na magistrátu v gesci majetek.

S uzavřením nesouhlasí starosta Prahy 4. „Právě jsem se z médií dozvěděl o uzavření pasáže a jižního vstupu do metra Budějovická. Je skandální, že starostu největší pražské městské části neinformovali. S tímto rozhodnutím zásadně nesouhlasím a požaduji okamžité otevření jižního vestibulu a zahájení rekonstrukce,“ reagoval Petr Štěpánek (Zelení).

„Samozřejmě je špatně, že ta situace musela zajit až tak daleko, ale město má v tomto konkrétním případě čisté svědomí. Nic nezanedbalo a celou situaci se snaží řešit, bohužel jsme ale naráželi na odpor dalších subjektu. Vyhlášení havarijního stavu nám na druhou stranu umožni tu situaci okamžitě začít řešit,“ doplnil Grabein Procházka.

Vstup do stanice je nyní možný pouze od Olbrachtovy ulice. Pro přestup na autobusové linky 124 a 134 ve směru Zelený pruh a Dobeška budou moci lidé využít zastávku v Budějovické ulici. Vozíčkáři musí pro cestu mezi vestibulem a ulicí využít výtah v obchodním centru Lidl.

  • METRO:
    - Budějovická (výstup k poliklinice; do odvolání)
    - Náměstí Republiky (výstup na náměstí; do srpna)
    - Anděl (výstup k obchodnímu centru; do června)
    - Palmovka (výstup k autobusovému obratišti; do dubna)
    - Muzeum (nástupiště ve směru Nemocnice Motol; do května)
    - Nádraží Veleslavín (výstup k autobusovému obratišti; do dubna)
  • TRAMVAJE:
    - Palmovka–Maniny–Dělnická (havarijní stav Libeňského mostu; do odvolání)
    - Palmovka–Kobylisy (oprava Zenklovy ulice; do 1. června)
    - Malostranská–Újezd (oprava kolejí; od 21. ledna do 20. února)
  • MOSTY:
    - Libeňský most (uzavřen pro auta a tramvaje; do odvolání)
    - Železniční most (uzavřeny lávky pro pěší, náhradu zajišťuje přívoz; do odvolání)
    - Radotínská lávka (pouze pro pěší-jednotlivce, zákaz vstupu při rychlosti větru větší než 10 m/s; do stavby nové lávky)
    - Trojská lávka (zřítila se v prosinci, náhradu zajišťuje přívoz, který je však kvůli vyššímu průtoku ve Vltavě často mimo provoz; do stavby nové lávky)