Ztroskotaná loď je na břehu. Přes Labe ji převezla umělá vlna

Děčín - Loďaři v Děčíně vytáhli za pomoci hasičů na břeh ztroskotanou nákladní loď. Potopila se ve čtvrtek u Velkého Března na Ústecku. Do loděnic doplula se čtyřmi ucpanými dírami v trupu a na umělé vlně, kterou museli kvůli přejezdu vodohospodáři vyrobit. V řece je totiž stále málo vody.

Aby loď mohla vůbec vyplout do opravy, musela se hladina Labe zvýšit o 60 centimetrů. Na přejetí z přístavu do loděnic měla tři hodiny, poté hladina opět prudce klesla. Kvůli zatopené strojovně a nefunkčním motorům ji musel táhnout remorkér. Samotné vytahování na břeh trvalo téměř hodinu. V podpalubí byl vylitý olej a nafta, hasiči tak kolem postavili nornou stěnu. Ukázalo se, že vedle díry v trupu mělo plavidlo i ohnutý a prasklý lodní šroub.

Chyba byla zřejmě na straně kapitána

Pracovníci povodí Labe vyznačenou cestu prohlédli a nic na dně řeky nenašli. Domnívají se, že chyba byla na straně posádky. Podle Jiřího Macha z Povodí Labe byl kapitán zřejmě mimo plavební dráhu. Po ztroskotání lodi, museli potápěči ve strojovně prakticky poslepu díry utěsnit. Snažili se o to tři dny. Nehody se ujmou vyšetřovatelé. Pokud za viníka určí kapitána, zřejmě dostane pokutu. Jestli ale uznají, že cesta byla zanesená, opravu lodě zaplatí státní podnik Povodí Labe.

Loďaři za pomoci hasičů vytáhli na břeh ztroskotanou nákladní loď. (zdroj: ČT24)