Miny ze skladu ve Vrběticích dostane zpátky firma, která je přivezla z Maďarska

Pět set min skladovaných původně ve Vrběticích dostane zpátky firma, která je přivezla z Maďarska, rozhodl krajský soud ve Zlíně. Policie je v roce 2014 zadržela kvůli podezření z jejich nelegálního dovozu ze zahraničí a skladování v muničních skladech na Zlínsku.

Podle předsedy senátu Jiřího Dufka by základním předpokladem pro zabrání věci musela být jejich souvislost s trestnou činností. To však soud vyvrátil a již v červenci 2016 zprostil obžaloby pět lidí a firmy Excalibur Army a Real Trade Praha. Společnosti totiž neskladovaly miny jako takové, ale jen těla min a navíc jejich dovozem trestný čin spáchán nebyl. 

Rozsudek je pravomocný, zúčastněné strany se vzdaly práva na podání stížnosti. Zmocněnkyně zbrojařské společnosti Dana Libochowitzová řekla, že firma Excalibur Army plánuje miny po jejich vydání z armádních skladů v Týništi nad Orlicí ekologicky zlikvidovat. „Nebude se s nimi nikterak dále obchodovat, neboť miny mají hodnotu pár stovek korun,“ uvedla.

Kauza skladování výbušnin nesouvisí s explozemi ve Vrběticích, miny byly nalezeny při kontrole až v prosinci roku 2014. Výbuchy ve skladech s vojenským materiálem z října a prosince 2014, při nichž zahynuli dva zaměstnanci společnosti Imex Group, která si sklady pronajímala, stále vyšetřuje policie.