Soud definitivně osvobodil 23 zastupitelů Liberce obžalovaných za prodej pozemků

Krajský odvolací soud v Liberci potvrdil osvobozující verdikt pro 23 zastupitelů Liberce. Obžaloba jim kladla za vinu, že v roce 2007 schválením nevýhodného prodeje dvou pozemků připravili město minimálně o 3,5 milionu korun. Rozhodnutí soudu je pravomocné, lze proti němu podat jen dovolání.

Soudy se případem zabývaly sedm let. Naposledy okresní soud zastupitele zprostil loni v březnu, když dospěl k názoru, že nešlo o trestný čin a že se obžalobě nepodařilo prokázat, že vznikla škoda, ač podle tehdejšího názoru soudu zastupitelé nepostupovali správně. Státní zástupkyně proti tomu podala odvolání.

Krajský soud nyní rozsudek okresního soudu zrušil, osvobozující verdikt ale potvrdil vlastním rozsudkem. „Se závěry se krajský soud ztotožňuje, soud prvního stupně se ale dopustil formálního pochybení,“ zdůvodnila soudkyně odvolacího soudu Zdeňka Mitošinková.

Zastupitelé byli obžalováni z porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což jim hrozily až tři roky vězení. Náhrady škody se v případu domáhalo město, soudkyně je odkázala na civilní řízení.

Prodej pozemků odsouhlasili všichni

V případu se posuzoval obchod z dubna 2007, kdy město prodalo dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun.

Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Pro prodej hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Úředníci obžalováni nebyli.