Velké Meziříčí žádá sítě proti sebevrahům, ŘSD to odmítá

Velké Meziříčí - Obyvatelé a vedení radnice ve Velkém Meziříčí už přes rok usilují o to, aby pod tamním 70 metrů vysokým dálničním mostem byly nainstalovány sítě pro případné sebevrahy. Ačkoliv by je uvítali i místní policisté, sítě pod mostem stále nejsou. Ředitelství silnic a dálnic, jakožto správce mostu, totiž návrh dlouhodobě odmítá.

70 metrů vysoký a téměř půl kilometru dlouhý dálniční most překlenující údolí, v němž leží Velké Meziříčí, se stal lákadlem pro sebevrahy. Za více než třicet let skokem z něj podle odhadů ukončilo život nejméně patnáct lidí. Po posledním případu z letošního 1. května, kdy z mostu skočil dvaačtyřicetiletý muž, se o záchytných sítích ve městě znovu otevřela diskuse.

Loňský návrh města už smetl ze stolu správce mostu - Ředitelství silnic a dálnic. „Tento podnět samosprávy jsme odmítli, a ani nepřipravujeme technické prověření možnosti realizace takového opatření na mostní objekt,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Obyvatelé ulice vedoucí pod mostem by opatření, která by sebevrahům mohla zabránit ve skocích, většinou přivítali. Podle nich jde pokaždé o otřesný zážitek. „Pořád o ty sítě stojíme, protože předpokládám, že by možná zachránily další životy,“ tvrdí starosta Radovan Necid.

Snahu zavěsit pod most sítě vítá i policie. „Každé mechanické nebo technické opatření, které by bylo umístěno na dálničním mostě nebo pod mostem, by mohlo snížit další rizika sebevražd,“ uvedla mluvčí policie Kraje Vysočina Dana Čírtková.

ŘSD je ale stále proti. Instalace sítí proti sebevrahům není jeho povinností, navíc kromě vedení města správu dálnice o podobné opatření nikdo oficiálně nepožádal.

Velké Meziříčí chce sítě proti sebevrahům (zdroj: ČT24)