Celníci kontrolují a pečetí stovky pálenic

Brněnsko – Do pořadníků celníků, kteří kontrolují a pečetí pálenice, se právě hlásí pěstitelé ovoce, které neodradila kauza metanol. Letos by mělo být nejvíc meruňkovice. Celníci musí před začátkem pálení prohlédnout všechny pálenice.

„Sezona začíná třešněmi, ale to už se prolíná s meruňkami. Pak začínají švestky, jablka hrušky,“ prozradil spolumajitel pálenice František Hlaváč. Podle odhadů tvoří pálenky z domácího ovoce jen několik procent celkové spotřeby alkoholu u nás. V letošním roce zatím celníci evidují 1,3 milionu litrů pálenky, statistiky by ale mělo vylepšit druhé pololetí.

V pálenicích letos očekávají nadúrodu meruněk, na jednom stromě jich je v průměru asi 80 až 100 kilo, přitom loni to byla sotva polovina. Stromy osypané meruňkami, ze kterých bude pálenka, má na své zahradě i Pavel Žmolík. Je to ryze rodinná záležitost. Musí být sklizeno jen ovoce, které je zralé, čisté a nesmí tam přijít nic jiného, co by mohlo znehodnotit kvas," říká pěstitel.

Meruňky odveze Žmolík na vypálení nejspíš příští měsíc, podobně jako většina pěstitelů. Pálenice proto už začínají naplňovat svoje pořadníky. Podle provozovatelů se na předběžném zájmu metylalkoholová kauza z loňského roku vůbec neprojevila. Jedinou pálenicí, která vyrobila lihovinu s metylalkoholem, je PP FAKR z Ostravy-Radvanic. Ta letos přišla o licenci poté, co celníci zjistili, že pančuje pálenku denaturovaným lihem.