V jižních Čechách uctívají válečné hrdiny

Třeboň - V jihočeských městech přibývají pomníky pilotům, nový byl odhalen v Třeboni, další chtějí zpřístupnit v Deštné. Podle historiků i Svazu českých letců jich však rozhodně není nadbytek, například v Anglii jsou podobné stavby v každém druhém městě. Za všemi jmény jsou příběhy válečných pilotů, kteří bojovali na obou frontách druhé světové války.

U vstupu do soukromého domu, stojícího nedaleko třeboňského náměstí, je nová pamětní deska věnovaná válečnému letci, generálu Janu Pernikářovi. Právě v tomto městě strávil mládí a vystudoval tady místní gymnázium. Místostarosta města Zdeněk Mráz (ČSSD) při této příležitosti uvedl, že město Třeboň nemělo příliš mnoho lidí, kteří ve druhé světové válce bojovali na frontě se zbraní v ruce. Nejen pro místní byl hrdinou. Jeho soused, bývalý letec Ladislav Vejvoda, který sám později strávil půl století v letectví, umístění desky inicioval: „Pernikář byl pro mne vzorem.“

Necelých dvacet kilometrů odsud stojí další pomník, kamenné křídlo vytesali a na břehu Vajgaru postavili členové místního klubu historie letectví. Tady se také každý rok scházejí poslední žijící veteráni. Letci z Jindřichohradecka, kteří působili před válkou, za války i po válce, patřili podle předsedy Klubu historie letectví v Jindřichově Hradci Vladislava Buriana vždy k excelentním pilotům.

Další památník má tvar vrtule, váží půl tuny a je součástí píseckého parku. Jsou na něm jména 25 letců, nikdo z nich ale už nežije. Jak řekl zástupce Svazu letců ČR Stanislav Filip, tyto kroky však nepřicházejí nikdy pozdě. A bývalý pilot Lubomír Úlehla již v srpnu 2005 podotkl: „Je třeba si toto memento neustále připomínat, aby už se nikdy nic takového neopakovalo.“ Podle oslovených historiků podobných monumentů přibývá úměrně k počtu pilotů. Jako příklad uvádějí Anglii, kde jsou podobné stavby v každém druhém městě.

Další a jeden z největších pomníků věnovaných válečným letcům nyní vzniká v novém leteckém muzeu v Deštné, jeho správci jej zpřístupní na konci srpna.